onsdag 28 december 2011

2011 års bästa måne!

Av alla månar i vårt solsystem; vilka har varit de bästa under 2011? Då menar jag utifrån rymdsondernas utforskning av månar och inte en bästalista över huvudtaget (En sådan lista har Populär Astronomi sammanställt och jag håller i princip med om nästan allt i den rangordningen). I år tycks det vara Saturnusmånarnas stora år. Det är ju framförallt de som utforskas mer detaljerat av en rymdsond (Cassini).
Vad tycks om listan? Har jag glömt någon viktig måne? Protestera gärna!

Här följer min bästalista:

  1. Enceladus - Saturnusmånen som utforskats av rymdsonden Cassini. Denna måne med sina vattenkaskader och sitt alplandskap är en fascinerande värld, där det kan finnas goda förutsättningar för enklare livsformer. Enceladus sprider via sina geysrar vattenånga som hamnar i Saturnusatmosfären och t o m på planeten. Läs bl a här.
  2. Hyperion - Saturnusmåne som ser ut som en sliten tvättsvamp! Den tumlar runt lite hur som helst i sin omloppsbana runt Saturnus. Det tycks vara en ganska löst sammansatt måne bestående av en hel del is. I sin bana runt Saturnus påverkas den också en hel del av den större Saturnusmånen Titans gravitationskrafter. Läs mer här.
  3. Iapetus - Saturnusmåne som kanske har haft en egen måne! Denna mycket märkliga måne tycks bestå av två helt olika delar, en ljus och en mörk. Månen har en lång och mycket hög bergskedja längs ekvatorn. Detta gör att den ser ut som en valnöt! Läs mer här.
  4. Månen - vår egen måne. Utforskningen av månen har fortsatt under 2011 av framförallt rymdsonden LRO. Vi har under året fått en detaljerad topografisk karta över månen. LRO har funnit en titanfyndighet på månen, tagit en fin bild av månens nordpol, studerat Apolloexpeditionernas landningsplatser m.m. Tvillingsonderna GRAIL-A och GRAIL-B når dessutom om ett par dagar sina respektive utkikspunkter kring månen. 2012 får vi därmed ännu mer fakta om månen. Läs mer här.
  5. Europa - Jupitermånen som Populär Astronomi utsåg till solsystemets bästa måne. Jag håller helt med om detta. Sedan rymdsonden Galileos utforskningar av denna måne har det spekulerats om det finns förutsättningar för liv under den isiga månytan. Nya rapporter kom i år om förekomsten av stora vattenoceaner under isen. Högt upp på många forskares önskelista finns en rymdsond till Europa. Tillsvidare får vi nöja oss med rymdsonden Juno som är på väg till Jupitersystemet. Läs mer här.
  6. Titan - Saturnusmånen som granskats i detalj av Cassinis minisond Huygens, men i år också utforskats ytterligare av Cassini. Dess metansjöar är av särskilt intresse. Mycket forskning pågår kring Titan och dess förutsättningar att hysa liv. Månen har också ett klimat och en geologi som i mycket liknar jordens för miljarder år sedan. Läs mer här.
  7. Phobos - Marsmåne som studerats av rymdsonden Mars Express. Tanken var ju också att den ryska rymdsonden Phobos-Grunt skulle tittat närmare på denna måne, men av det blev det som bekant inget. Angående Mars Express utforskning av Phobos, läs mer här.
  8. Rhea - Saturnusmåne vars kratrar fotograferades i detalj av rymdsonden Cassini i januari 2011. Läs mer här.
  9. Dione - Saturnusmåne vars atmosfär tycks i viss mån kunna påverka Saturnus magnetfält. Läs mer här.
  10. Helene - Saturnusmåne som fotograferats av rymdsonden Cassini. Månen ser ut som en liten lerklump! Läs mer här.

2011 års bästa måne - Enceladus! (Bildkälla: NASA)

Imorgon: 2011 års bästa planet!