lördag 15 oktober 2011

Solförmörkelse på Mars

Ulf R Johansson, redaktör på Cassiopeiabloggen (som är en väldigt trevlig blogg för övrigt), hade ett inlägg igår om solförmörkelse på Mars. Marsfordonet Opportunity har tagit en bild av solen, när den delvis täcks av Marsmånen Phobos. Kolla här. Se också Ulfs artikel från den 13 oktober om Phobos-Grunt-projektet.

Mars måne Phobos är en liten måne med en diameter på endast ca 20 kilometer. Den kretsar runt Mars på ett medelavstånd av ca 9.400 kilometer. Detta gör att den, trots sin litenhet, kan förmörka en stor del av solskivan. Solskivan är ju också lite mindre för en betraktare på Mars än för oss på jorden, eftersom solen (i genomsnitt) är ca 78 miljoner kilometer längre bort. Mars omloppsbana är dock ganska oval, vilket gör att avståndet till solen varierar mellan 206 och 249 miljoner kilometer. För en framtida Marsbesökare innebär det att solskivans storlek varierar ganska mycket. Beroende på årstid kan man kanske kan tala om "stor sol" och "liten sol"!

Phobos är som sagt en liten stenklump i rymden. Till denna lilla måne ska alltså den ryska rymdsonden Phobos-Grunt bege sig.

File:Phobos colour 2008.jpg
Marsmånen Phobos fotograferad av rymdsonden MRO (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.astb.se/cassiopeiabloggen/

Mera Mars - Några Phobos-Grunt bilder från ryska rymdmyndigheten Roscosmos

Det är Mars som gäller just nu. Planeten Mars alltså. Förutom planeringen kring ExoMars-projektet (se mitt föregående inlägg) så är det ju två stora rymdsondsprojekt som går av stapeln i november 2011, båda till Mars och dess månar. Enligt senaste beskedet från Ryssland så kan uppskjutningen av rymdsonden Phobos-Grunt (inkl den lilla kinesiska sonden Yinghuo-1) ske redan 7 november 2011. NASA:s rymdsond Mars Science Laboratory, inkl marsfordonet Curiosity, planeras ske drygt två veckor senare, den 25 november.

Den ryska rymdmyndigheten Roscosmos har släppt lite bilder av Phobos-Grunt samt en snygg poster för projektet.


Poster för projektet (Bildkälla: Roscosmos)

Det mest spännande med Phobos-Grunt-projektet är att ett av målen är att landa på Marsmånen Phobos och plocka upp ca 200 gram ytmateria som ska tas med tillbaka till jorden för detaljerad analys. Ett spännande projekt minsann!




Bild på Phobos-Grunt (Bildlälla: Roscosmos)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/89914/phobos-grunt-the-mission-poster/

Blir Ryssland en ny partner i ExoMars-projektet?

ESA:s generaldirektör Jean-Jacques Dordain meddelade på torsdagen att diskussioner nu förs med den ryska rymdmyndigheten Roscosmos om ryskt deltagande i det stora ExoMars-projektet. Projektet som ursprungligen var ett amerikanskt-europeiskt samarbetsprojekt för att år 2016 resp 2018 sända upp rymdsonder och rymdfordon till Mars har hamnat i vissa finansiella problem. NASA har meddelat att man kan komma att få svårigheter att bidra med resurser i form av pengar och teknologi i den omfattning som var planerad. NASA:s budgetförutsättningar är helt enkelt för oklara för att man ska kunna ge klartecken för fortsatt utvecklingsarbete. ESA, som har drivit detta projekt som ett av sina mest prioriterade, vad gäller rymdsonders utforskning av solsystemet, riskerar därmed att få ta en större del av projektets kostnader. Det är i skenet av denna händelseutveckling man ska se inviten till Ryssland att vara med i projektet.

Det kan ju tänkas att Ryssland faktiskt är intresserade. Planeten Mars står ju högt på prioriteringslistan även i de ryska rymdplanerna. Rymdsonden Phobos-Grunt planeras sändas mot Mars redan om fyra veckor. Kanske kan ett ryskt deltagande i ExoMars innebära att en bättre samordning sker mellan alla Marsexpeditioner.

ESA vill ha svar från Ryssland senast i januari 2012 om intresset för att deltaga i projektet. Om Ryssland inte är intresserade så kan det tänkas att hela ExoMars-projektet komprimeras till en enda uppskjutning av rymdsond, inkl möjligen ett Marsfordon, 2018. Rysslands bidrag skulle kunna vara att ställa upp med raketen för uppskjutning av rymdsond 2016. Det handlar om stora pengar. Hela ExoMars-budgeten är hos ESA budgeterad till närmare 13 miljarder kronor. Hittills har man säkrat 8 miljarder, så mer pengar behövs. Nuvarande finansiering räcker till en uppskjutning och då handlar det om år 2018.


ExoMars rymdsond inkl landare för uppdraget 2016 (Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.spacenews.com/civil/111013-esa-invites-russia-exomars.html