tisdag 3 april 2012

Behöver vi snabbare rymdfarkoster?

Läste en intressant artikel i Illustrerad Vetenskaps rymdblogg. Den handlar om hastigheten på rymdsonder och andra rymdfarkoster. De är helt enkelt för långsamma om vi tänker oss bemannade rymdfärder till planeten Mars. Det tar för lång tid och innebär sannolikt en orimlig belastning på mändklig fysik (och psyke kanske) att vara i rymden i åratal. Att färdas ännu längre är i dagsläget helt otänkbart. Rymdbloggens skribenter Helle och Henrik Stub frågar sig om vi behöver ett rymdens Concorde-projekt.

Kanske är det ett bättre alternativ (vilket också beskrivs i artikeln) att göra sonderna mindre, och därmed billigare, och strunta i bemannade rymdfärder till andra planeter. Det är väl frågan vad sådana bemannade rymdfärder ger i mervärde kontra ett flertal obemannade rymdsonder som har någon form av fordon/robot.

Läs mer på: http://illvet.se/blog/rymdbloggen/concorden-rymden-och-vi

Ska det bli ett Mars-race 2013?

Det verkar vara planeten Mars som gäller för lite större rymdsondsprojekt de närmaste åren. Förutom att NASA planerar att sända rymdsonden MAVEN mot Mars i november 2013 har också Indien planer på en rymdsond till Mars. Det indiska projektet handlar sannolikt om att studera Marsatmosfären. Rymdsonden kommer att sändas upp med hjälp av en indisk raket, Indian Polar Satellite Launch Vehicle. Sannolikt kommer samma raket att användas i det rysk-indiska månsondsprojektet som planeras ske 2014. Det finns en viss internationell skepsis kring de indiska planerna. Man undrar om Indien verkligen är redo för ett så avancerat projekt som en Marssond är redan 2013.

Ryssland verkar ligga lågt med Marsplaner efter misslyckandet med rymdsonden Phobos-Grunt. Kina kan eventuellt tänkas satsa på en mindre rymdsond till Mars. Även Kina drabbades ju av Phobos-Grunt-missödet i form av den minisond, Yinghuo-1 som satt på den ryska sonden och därmed också kraschade. Den europeiska rymdmyndigheten ESA fortsätter planera för Exo-Mars-projektet 2016 och 2018. För lite drygt två veckor sedan blev det klart att man tänker samarbeta med den ryska rymdmyndigheten Roscosmos i projektet.

Innan allt detta händer så kan vi se fram emot MSL:s ankomst till Mars och Marsfordonet Curiositys öden och äventyr på den röda planeten. MSL har hunnit ganska precis halvvägs på sin färd. Fyra månader kvar innan den når Mars.

Läs mer på: http://www.marsdaily.com/reports/Mars_missions_race_India_takes_lead_999.html

Mars Odyssey - lite anonym rymdsond som tar fantastiska bilder!

Rymdsonden Mars Odyssey, som är den sond som varit längst kring planeten Mars, hör man kanske inte så mycket av i nyhetsflödet. Det är lite synd eftersom den tar så mycket fina bilder från Mars. Här nedan visas några av dem. Kolla också denna länk för ännu fler bilder.



Sanddyner i bildens nedre vänstra hörn (Bildkälla: NASA)



Kanaler (Bildkälla: NASA)



Spår av vulkanism (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://themis.asu.edu/latest.html