måndag 16 april 2012

Rymdsonden CASSINI's bilder av månarna Enceladus och Tethys

Rymdsonden CASSINI flög väldigt nära Saturnusmånen Enceladus i förrgår och de första bilderna har nu publicerats. Det är bilder i"råformat", dvs obearbetade bilder som NASA nu publicerat. Rymdsonden var som närmast endast 74 kilometer från Enceladus, som är en måne med en diameter på ca 500 kilometer, och hade som främsta uppgift att studera sammansättningen i de vattenfontäner som månen sprutar ut  vid sin södra pol.

Först en vacker bild på Enceladus med den stora Saturnusmånen Titan (5.150 kilometer i diameter) i bakgrunden och med de vackra Saturnusringarna.


(Bildkälla: NASA)

Bilden nedan visar Enceladus fontäner.

Enceladus
"Fontänerna" syns svagt i denna bild i råformat tagen den 14 april (Bildkälla: NASA)

Rymdsonden tog också en närbild av Enceladus yta. Bilden visar en lite skrynklig yta utan några mer markanta kratrar.

Enceladus
Ytbild i råformat (Bildkälla: NASA)

Efter passagen av Enceladus kunde rymdsonden också studera månen Tethys (diameter ca 1.060 kilometer). Det blev några fina bilder på den månen också.

Tethys
Bild av Tethys i råformat (Bildkälla: NASA)

Tethys yta tycks vara mer kraterfylld.

Tethys
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/news/cassinifeatures/feature20120416/

Fomalhaut är ett intressant studieobjekt

Stjärnan Fomalhaut som ligger ca 25 ljusår bort  är ett intressant studieobjekt. Robert Cumming på Populär Astronomi skriver idag om denna stjärna med sin märkliga stoftring. Det är ett solsystem under bildande där en stor mängd kometer tycks kollidera med systemet, vilket bidrar till att stoftringen skapas. Forskarna tror att något liknande kan ha inträffat i vårt solsystem när det skapades. Studier av Fomalhaut kan därmed ge kunskaper om hur vårt solsystem skapades.


Radioteleskopet ALMA har skapat denna bild av Fomalhaut och dess ring (Bildkälla: ESO)

Det finns också tecken på att det finns några relativt små exoplaneter i Fomalhautsystemet (jag skrev lite om det i en artikel förra veckan, se här). Ett flertal teleskop riktar nu in sig på att studera Fomalhaut lite närmare. Det ska bli spännande att följa den fortsatta utforskningen av detta ssystem som ligger relativt nära oss.

Läs mer på: http://www.popast.nu/2012/04/fomalhauts-ikoniska-ring-in-nya-bilder-av-alma-och-herschel.html