tisdag 3 juli 2012

Har man hittat Higgsbosonen?

Nu verkar det som man är väldigt nära ett offentliggörande av fyndet av "gudspartikelt" - Higgsbosonen. Det finns två gigantiska forskningscentra som letar efter denna magiska partikel, Fermi National Accelerator Lab i Illinois, USA med sin Tevatron-accelerator och CERN utanför Geneve i Schweiz, med sin Large Hadron Collider. Igår meddelade Fermilab att man funnit tydliga indikationer på att partikeln faktiskt finns. Imorgon väntas CERN meddela att man i det närmaste funnit bevis för att Higgsbosonen upptäckts. För att helt säkerställa ett partikelfynd krävs 99,99994 procents säkerhet och där verkar det inte som man är riktigt, men inte långt ifrån.

Vad är då Higgsbosonen? Om jag förstår det hela rätt så innebär en upptäckt av denna partikel bl a att man kan förklara varför vissa andra partiklar har en massa. Jag ska inte ge mig in på att förklara denna partikel och kvantfysiska teorier överhuvudtaget utan kan bara konstatera att det är en viktig partikel i den s.k standardmodellen. Partikelns existens förutsades redan i början av 1960-talet av den brittiske fysikern Peter Higgs.

Vi får väl se imorgon vad CERN har att komma med.

3.000 dagar på Mars

Marsfordonet Opportunity har nu kört omkring på Marsytan i över 3.000 dagar!  Detta lilla fordon skulle enligt uppdragsspecifikationen klara minst 90 dagar på Mars. Fordonet rullar alltså på övertid, minst sagt. Jag tycker att det är fascinerande hur tillförlitliga rymdsonder och rymdfordon ändå är, med tanke på en ofta ogästvänlig miljö.

Det är ingen raketfart precis på Opportunity. På dessa dryga 8 år har den kört totalt ca 34 kilometer. Snigelfart alltså! Med tanke på att målet var att köra 1 kilometer så har den ändå hunnit studera Marslandskapet en hel del. Snart får den sällskap av ett mycket större Marsfordon, Curiosity, som nyfiket ska utforska Marsytan än mer i detalj.




På torsdag ska en sond sändas upp för att studera solens magnetfält

Som jag skrivit några gånger tidigare i denna blogg är det inte så värst många rymdsonder som sänds upp i år. Egentligen är det bara ett större rymdsondsprojekt 2012 och det är MSL (Mars Science Laboratory) som sänds upp den 6 augusti. Det finns dock några mindre rymdprojekt som ibland kan hamna lite i skuggan av de stora projekten. Ett sådant projekt är SUMI (Solar Ultraviolet Magnetograph Investigation) som sänds upp nu på torsdag för att studera solens magnetfält. Den ska framförallt studera detta magnetfält i den s.k kromosfären, en yttre del av solens atmosfär. Läs mer här.


(Bildkälla: NASA)

I och med att SUMI sänds upp har vi en hel skock rymdsonder som studerar solen. I denna blogg har jag skrivit ett flertal artiklar om framförallt SDO och SOHO. Även Stereosondernas utforskning har beskrivits några gånger.