onsdag 20 mars 2013

Exoplanetnamn är tråkiga!

VD:n för företaget Uwingo, Dr Alan Stern, tycker att de namn som astronomer ger exoplaneter är trista och tråkiga. Ta t.ex den exoplanet som ligger närmast jorden. Den heter för närvarande Alpha Centauri B b. Hur kul låter det? Dessa planeter förtjänar mer spännande namn än så tycker Stern. Därför tänker hans företag starta en omröstning om vad ett antal av dessa exoplaneter ska heta. Universe Today skriver idag om detta på sin websida.

Vad ska man tycka om detta då? Jag kan å ena sidan hålla med Stern om att namnen är tråkiga. Å andra sidan är det ganska praktiskt att koppla planeternas namn till stjärnornas namn och dessutom med den sista bokstaven ange att det kan tänkas finnas fler planeter kring stjärnan. Vi får väl se hur det blir med denna omröstning.


Information about Alpha Centauri Bb. Information about Alpha Centauri Bb. Credit: Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico/Arecibo
(Bildkälla: Planetary Habitability Laboratory)

Vi har kommunikationsproblem med Mars!

I april i år får vi lite kommunikationsproblem med de rymdsonder som kretsar kring Mars och de fordon som kör omkring på planeten. Orsaken är att Mars och jorden råkar vara på nästan exakt varsin sida av solen. Solen stör därmed kommunikationen mellan sonderna och jorden. För att inget oförutsett ska inträffa med framförallt fordonen kommer NASA att sända lite extra kommandon till dem. Dessa konjunktioner inträffar var 26:e månad så det är inget särskilt ovanligt som händer. Det blir t.ex för rymdsonden Mars Odyssey den 6:e konjunktionen sedan den nådde Mars 2001.


Geometry of Mars Solar Conjunction
(Bildkälla: NASA)

Rymdsond observerade två andra rymdsonders månkrasch

De två rymdsonderna Ebb och Flow i det s.k GRAIL-projektet har jag skrivit en hel del om här i bloggen (se HÄR). I december 2012 slutfördes rymdsondernas uppdrag med en spektakulär kraschlandning mot en bergvägg nära månens nordpol. Rymdsonden LRO har fotograferat de två krascherna och det stoftmoln som de gav upphov till. Här nedan ser vi sonden Ebb:s krasch. Läs mer om sondernas kraschlandning på NASA:s websida.


LRO LROC before-and-after view of GRAIL-A (Ebb) impact
(Bildkälla: NASA)

Och här nedan sonden Flows krasch


LRO LROC before-and-after view of GRAIL-B (Flow) impact
(Bildkälla: NASA)