lördag 29 december 2012

2012 års bästa planet!

Jag har de senaste två dagarna rapporterat om 2012 års topplistor beträffande årets "lilla himlakropp" och "årets måne". Turen har nu kommit till topplistan vad gäller planeter. Antalet planeter i vårt solsystem är 8, men det totala antalet planeter växer hela tiden. Till dags dato har mer än 850 exoplaneter upptäckts. En hel del av dessa är på olika sätt både spektakulära och intressanta. Utforskningen av planeterna i vårt solsystem dominerar som synes fortfarande listan nedan, men successivt kan det tänkas bli alltfler exoplaneter som kommer med. Det har kommit en hel del intressanta forskningsrapporter om just exoplaneter i år. Intresset för sökandet av exomånar ökar också i och med att en del av månarna i vårt solsystem kan tänkas ha förutsättningar för liv. Jag har skrivit rikligt i bloggen om Exoplaneter (se HÄR).

Här kommer listan, med fjolårets placering inom parantes.
  1. Jorden (1), som förstås länge än kommer att toppa en sådan här lista. Jag har i bloggen valt att inte skriva om alla de rymdsonder, satelliter m.m som dag efter dag studerar jorden ur alla möjliga aspekter. Det händer för mycket helt enkelt! Studier av exoplaneter och vilka förutsättningar som krävs för att liv ska uppstå och bestå över tid bygger i mycket på kunskap om förhållandena på jorden. Under 2012 kom en hel del intressanta forskningsrapporter om faktorer som har en positiv inverkan på liv på jorden. Asteroidbältet, planeterna Jupiters och Saturnus positioner i solsystemet m.m kan vara av största betydelse för livets utveckling här på jorden. Kanske borde man skriva mer om de nya forskningsrön som löpande presenteras om jorden och framförallt om hoten mot liv på jorden? Då tänker jag inte främst på externa hot i form av asteroider och meteorer som kan tänkas kollidera med jorden, utan på de interna hoten såsom miljöförstöring som kan innebära stora klimatförändringar i framtiden. Läs om detta bl a HÄR.
  2. Mars (4), som sedan hösten varit i fokus som aldrig förr. Den 6 augusti i år landade MSL/Curiosity på Mars. Sedan dess har inget varit sig likt på den röda planeten. Efter en i högsta grad spektakulär landning så har massmedia med största intresse följt varje rullad meter som Marsfordonet Curiosity kört på Mars. Så här långt har väl inte Curiosity gjort några jättelika upptäckter på Mars, men har ändå försett oss med en del nya fakta och bekräftelser på tidigare observationer om t.ex spår av vatten. Förutom Curiosity kör ju också det lilla fordonet Opportunity på Mars och är snart inne på sitt tionde år. Den liksom rymdsonderna MRO, Mars Express och Mars Odyssey rapporterar löpande en massa intressanta nyheter. En uppsjö med fina foton har dessutom levererats under 2012. Läs mer om Curiosity HÄR, om Opportunity HÄR, om Mars Express HÄR, om MRO HÄR samt om Mars Odyssey HÄR (den här länken inleds med en artikel om Marsutforskningen under 50 år. Det har hänt en hel del!).
  3. Saturnus (2), som ännu ett år utforskats av rymdsonden Cassini. Denna sond har nu kretsat kring Saturnus i 8 och ett halvt år! Från sonden rapporteras nästan dagligen intressanta nyheter. Vi får också en sor mängd fantastiska bilder på Saturnus, dess ringar och dess månar. Förutom omfattande studier av månarna har Cassini i år bl a studerat den stora stormen på Saturnus och den märkliga hexagonformade molnformationen vid planetens nordpol. Det tycks också förekomma rejäla åskväder på Saturnus. Läs "allt" om Cassinis utforskning av Saturnus HÄR
  4. Merkurius (4), som utforskats i detalj av rymdsonden Messenger. På planeten har, trots närheten till solen, vattenis upptäckts i djupa kratrar. Planeten tycks också ha haft en ganska våldsam geologisk historia med omfattande tektonisk aktivitet och vulkanism. Utforskningen visar att Merkurius har ett mycket tunt ytskikt. Många fina bilder från Merkurius har vi fått i och med att Messenger kretsat ett par tusen gånger runt denna vår minsta planet. Läs mer HÄR.
  5. Venus (6), som hade den goda smaken att visa upp sig i lite extra i samband med Venuspassagen i juni. Det var den sista Venuspassagen under detta århundrade. I övrigt är det i dagsläget bara en rymdsond, ESA:s Venus Express som studerar denna intressanta planet. Det har kommit en hel del nya forskningsrön kring Venus under året. Vulkanismen på Venus har studerats liksom Venus täta atmosfär m.m. Läs mer HÄR.
  6. Jupiter (5), som just nu inte direkt utforskas av någon rymdsond men som alltid är toppintressant. Rymdsonden Galileo avslutade sin observation av Jupiter redan 2003, men fortfarande analyseras rymdsondens data. De stora Jupitermånarna Io, Europa, Ganymedes och Callisto är av största forskningsintresse. NASA har en rymdsond, Juno, som är på väg mot Jupiter. ESA kommer att sända iväg sin rymdsond, JUICE, till Jupiter en bit in på 2020-talet. I avvaktan på att dessa rymdsonder når fram kan du läsa lite om Galileo och Jupiterforskningen HÄR
  7. Gliese 667C c (-), som är en av de mest beboeliga planeterna enligt The Habitable Exoplanet Catalog. Planeten befinner sig alltså inom den beboeliga zonen och kan tänkas ha goda förutsättningar för flytande vatten och därmed liv. Planeten upptäcktes i början av året. Läs mer HÄR.
  8. Alfa Centauri b (-), vår närmaste planetgranne utanför solsystemet. Det Europeiska Sydobservatoriet (ESO) har med hjälp av Harps-spektrometern identifierat en planet kring vår närmaste stjärna Alfa Centauri (som egentligen är ett stjärnsystem med flera stjärnor). Den ligger bara 4,3 ljusår bort. Läs mer HÄR.
  9. Fomalhaut b (-), som trots allt är en exoplanet (sista budet i alla fall). Denna planets existens har under 2012 varit föremål för en livlig diskussion och flera motsägelsefulla forskningsrapporter har presenterats. Läs mer HÄR.
  10. KOI-961-systemet (-), ett flertal små exoplaneter som upptäcktes alldeles i början av 2012 med namnen KOI-961.01, KOI-961.02 resp KOI-961.03. Läs mer HÄR.

Satelliten Suomis bild av jorden på natten (Bildkälla: NASA)


Varken Uranus eller Neptunus på listan! Neptunus för en undanskymd tillvaro både bildligt och bokstavligt. Intresset för Uranus är större, men ändå inte så stort att det platsar på listan. Inga rymdsondsprojekt i sikte för att utforska dessa två planeter. Det är synd det!

För några veckor sedan publicerades en forskningsrapport om indikationer på att det finns fem exoplaneter kring stjärnan Tau Ceti. Om det kan bekräftas att det verkligen rör sig om planeter så är dom med största sannolikhet med på topplistan 2013. Det har annars varit lite trögt med exoplanetfynd under 2012, men en hel del intressanta upptäckter har dock gjorts. Följande exoplanetfynd skulle mycket väl ha kunnat platsa på den nedre delen av listan ovan:

  • HD 40307 g, en exoplanet som tycks vara lik jorden på många sätt. Planeten har en omloppstid kring sin stjärna på ca 200 dagar. Läs mer HÄR.
  • PH1, den första planeten som upptäcks av amatörastronomer, inom ramen för det s.k Planet Hunters-projektet. Det är roligt att även amatörer kan upptäcka planeter. Det är dessutom extra spännande att denna planet finns i ett synnerligen komplext stjärnsystem.Planeten omges nämligen av två dubbelstjärnepar som kretsar runt varandra. Läs mer HÄR.
  • 55 Cancri e, ännu en diamantplanet i ett intressant planetsystem (läs mer HÄR).
  • planeten kring stjärnan BD +48 740 som blev uppäten av sin stjärna (läs mer HÄR).
  • planeten HD 189733 b, som håller på att förtäras av stjärnan som den kretsar kring (läs mer HÄR). Det finns ytterligare några sådana planeter som är under upplösning.
  • planetsystemet HD 10180, som kan komma att visa sig ha fler planeter än vårt solsystem (läs mer HÄR).
  • två planeter kring den 13 miljarder år gamla stjärnan HIP 11952 (Läs mer HÄR).
  • en mycket massiv planet kring dvärgstjärnan 2M1207 (läs mer HÄR). 
  • den vattenfyllda exoplaneten GJ 1214 b (läs mer HÄR).

Imorgon: Årets bästa rymdsond resp rymdobservatorier!