lördag 1 december 2012

Liv har upptäckts under ett 20 meter tjockt istäcke

UniverseToday rapporterar att forskare upptäckt liv i form av bakterier i en sjö i Antarktis. Sjön är täckt av ett 20 meter tjockt istäcke! Vattnet under istäcket är sex gånger saltare än havsvatten. Förhållandena i den isiga sjön har varit ungefär konstanta under minst 3.000 år. Det intressanta med fyndet är att enkla livsformer som bakterier kan leva i de mest ogästvänliga miljöer man kan tänka sig. Bakterierna tycks trots de kärva förhållandena i den antarktiska sjön trivas alldeles utmärkt. Liv kräver någon form av energikälla. Forskarna tror att den kemiska reaktionen som uppstår i kontakten mellan bergrunden och det salta vattnet kan skapa tillräckligt med energi för att liv ska upprätthållas.

Fyndet ger en del tankar om förutsättningar för liv på andra håll i vårt solsystem och i andra planetsystem. I vårt solsystem finns flera synnerligen isiga himlakroppar. En sådan är Jupitermånen Europa. Under det tjocka istäcket finns en mycket stor ocean. Finns det månne bakterier där också?


Jupitermånen Europa (Bildkälla: NASA)

En annan himlakropp i vårt solsystem som delvis tycks ha likartade förhållanden som Europa är Saturnusmånen Enceladus. Kanske finns förutsättningar för liv även här?


Saturnusmånen Enceladus (Bildkälla: NASA)

Merkurius, Mars och Saturnus i fokus i veckan som gått

Det har varit en hel del planetnyheter i veckan som gått. Dels har det spekulerats vilt om vad Curiosity hittat för spännande på Mars. John Grotzinger, vetenskaplig ledare för projektet, antydde att man upptäckt något "för historieböckerna". Är det månne spår av liv? Många skribenter på nätet har varit skeptiska på grund av att man menar att Curiositys utforskning så här långt omöjligt kan ha hittat spår av liv utan att det måste vara något annat som Curiosity upptäckt. Även NASA har de senaste dagarna tonat ner det hela. På måndag får vi besked i frågan. Då startar en gigantisk konferens, AGU Fall meeting, med uppemot 20.000 deltagare i San Fransisco. Redan på konferensens första dag ska Curiosityfyndet presenteras.

Illustration av Curiosity (Bildkälla: NASA)

Även Merkurius har varit på tapeten i veckan. I en direktsänd presskonferens i torsdags meddelade NASA att rymdsonden Messenger upptäckt vattenis i djupa kratrar vid nordpolen. Nyheten hade redan läckt ut ett par dagar innan (Jag skrev en artikel om detta i tisdags, se HÄR). Isen finns i kratrar som är i ständig skugga.


(Bildkälla: NASA)

Forskarna tror att vatten förts till Merkurius med kometer som kraschat på planetytan. En del av dessa kometer har prickat de djupa kratrar som finns vid nordpolen.

(Bildkälla: NASA)

Vatten har samlats i kratrarna och till största delen förångats, men i de skuggade, kalla delarna har mindre mängder vatten frusit till is och isen har bevarats under lång tid.

(Bildkälla: NASA)

En tredje planet som varit i fokus under veckan är Saturnus. Häromdagen publicerades ju en häftig bild, tagen av rymdsonden Cassini, som visar virvelstormen på Saturnus (scrolla lite längre ner på förstasidan här i bloggen för att se den). Virveln är "bara" en del av det som kallas för "Saturn vortex", en gigantisk sexkantig formation (hexagon) vid planetens nordpol. Här nedan ses hexagonen med stormvirveln mitt i bilden.

(Bildkälla: NASA)

Förutom Mars, Merkurius och Saturnus har också Jupiters betydelse för liv här på jorden åter belysts i en forskningsrapport (läs HÄR). Så visst har vi coola planeter i vårt solsystem!