fredag 5 augusti 2011

Några bilder från uppskjutningen av JUNO

Uppskjutningen av rymdsonden JUNO tycks ha gått helt planenligt. Då är det nästan 5 års färd som väntar sonden innan den når Jupiter i juli 2016. För att nå dit tar den hjälp av gravitationskrafterna i de inre delarna av solsystemet. Det innebär att rymdsonden flyger mot Mars för att sedan återvända runt jorden och på så sätt slungas ut mot Jupiter. Det är normalt att rymdsonder skickas ut i rymden med denna teknik. Även den förra rymdsonden till Jupiter, sonden Galileo, gjorde en s.k VEEGA (Venus Earth Earth Gravity Assist), dvs tog hjälp av Venus och sedan jorden två gånger för att ta sig mot Jupiter. Här kommer några bilder från dagens uppskjutning av rymdsonden JUNO.

The Atlas V carrying Juno lifts off.
(Bildkälla: NASA)



(Bildkälla: NASA)


Launch of Juno spacecraft
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/news/juno20110805.html

Rymdsonden JUNO är på väg mot Jupiter!

Efter några mindre tekniska problem och en uppskjuten start med 52 minuter så är då rymdsonden JUNO på väg mot Jupiter! Atlasraketen lyfte kl 18.26 svensk tid. Kontroll och analys av en eventuell läcka vad gäller heliumsystemet fördröjde starten lite. Så här såg det ut strax innan start. Den vita röken är inte någon läcka utan enbart "avgaser". Fler bilder kommer under kvällen!

Mer detaljerad information om timman innan start finns i min Twitter (se länk till höger).

The Atlas V carrying Juno.
(Bildkälla: NASA)

Lite mer om vatten på Mars från ESA:s Mars Express

Intensiv dag i rymdsondernas värld idag! Bara minuter kvar till JUNO:s färd mot Jupiter, så kommer ännu mer information om vattenfynd på Mars. Denna gång är det bilder som släppts från ESA:s MARS EXPRESS som visar ett isigt och vattnigt Mars. Bilderna är tagna redan den 17 maj 2010 och visar den norra polarregionen.


(Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.esa.int/esaCP/SEMA4VITPQG_index_0.html

Länkar till andra rymdbloggar

Jag har nu lagt upp lite länkar till andra rymdbloggar som jag gärna läser. Se också "Länkar" där det finns en hel del intressant att läsa. Under länken "Ännu mer information" har jag lagt upp RSS-flöden till en mängd källor.

Klockan 17:34 idag kan det vara dags för JUNO att lyfta

Strax efter klockan halv sex svensk tid kan det vara dags för den kraftfulla Atlasraketen att skicka upp rymdsonden JUNO i rymden. Webtidskriften Spaceflight Now har en tabell som visar det tidsfönster som gäller för uppskjutningen av Juno. Lägg på 6 timmar för att få svensk tid. Som synes är detta tidsfönster ca 1 - 1,5 timme varje dag fram till den 26 augusti.

Se: http://spaceflightnow.com/atlas/av029/launchwindows.html


Raketen står redo (Bildkälla: NASA)

Flytande vatten på Mars?

Rymdsonden MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) har observerat något som tycks vara flytande vatten på planeten Mars. Vatten verkar flyta på planetytan under de varmaste månaderna. Det är ju inte första gången man tror sig hitta vatten på denna planet, men de nya observationerna är mer precisa än tidigare observationer. Tidigare observationer har mestadels handlat om förekomst av fruset vatten, men nu tror man alltså att man funnit flytande vatten. Tydliga säsongsvariationer i utseendet på vissa områden på Marsytan antyder att det faktiskt kan vara fråga om små bäckar med vatten. Dessa bäckar är i så fall mellan en halv meter och fem meter breda och ett par hundra meter långa. Det tycks också röra sig om uppemot 1.000 olika små vattenflöden i enskilda områden på Mars.

Det är som sagt inte första gången man observerar något som liknar vatten. Man skulle önska att något Marsfordon kunde sändas till dessa områden i syfte att försöka bekräfta rymdsondens observationer. Förekomsten av flytande vatten är ju en viktig förutsättning för liv på en planet. Hittar man vatten kan man möjligen hitta enklare livsformer, vilket hade varit en fantastisk upptäckt. Ett flertal rymdsonder är snart på väg mot Mars, både i NASA:s regi och i rysk och kinesisk regi. Låt oss hoppas att någon av dessa så småningom ger oss en mer definitiv bild av tillståndet på denna planet.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/aug/HQ_11-245_Mars_Water.html