tisdag 25 december 2012

"Populärt om astronomi" utmärkt introduktion till astronomins underbara värld

Mikael Lerner på Onsala Rymdobservatorium har skrivit en alldeles eminent astronomibok som nu finns att köpa för superlåga 80 kronor! Boken kan också laddas ner gratis som PDF-fil, men köp boken istället! Den är nog det mest prisvärda som skådats på år och dag. På lite drygt 200 sidor, och i korta avsnitt, beskrivs populärt det mesta av intresse inom astronomin. Det står att läsa om allt från vårt solsystem, exoplaneter, stjärnor, nebulosor och galaxer till universums uppkomst och utveckling. Vi får också lite information om teleskop, rymdsonder och observationsteknik m.m. Boken avslutas med kortfattad beskrivning av svensk astronomisk forskning och om vikten av att öka vår kunskap om tingens ordning utifrån vetenskapliga fakta. Boken är illustrerad med ett stort antal fina bilder.




Idag sprids information via internet på nolltid till miljoner människor. Desinformation sprid exakt lika fort. Massmedia och sociala medier kan snabbt åstadkomma panik bland människor genom att sprida ut information som inte bygger på vetenskap. Forskarna tycks ha en allt svårare uppgift att göra sin röst hörd i detta mediebrus. Se bara på den oro som "domedagen" skapade häromdagen. Därför behövs böcker som "Populärt om Astronomi" som på ett enkelt sätt berättar om hur "det egentligen är". Kanske en bok för grundskolan?

Läs mer om boken på Chalmers websida.

Julhälsningar från rymdsonderna

Medan vi firar jul och tar det lugnt fortsätter rymdsonderna sin utforskning av planeter, månar och andra himlakroppar. De skickar dessutom julhälsningar till oss i form av fina bilder. Här nedan följer några av dessa. Vi måste ju börja med rymdsonden MRO:s fina julvideo (tipstack till RymdTweets). Sleigh Ride over Mars heter den. Det ser riktigt vintrigt ut på Mars!


(Källa: NASA)

Rymdsonden Cassinis julhälsning är en fin bild av Saturnus med dess ringar. Skuggan av månen Mimas syns svagt i nedre delen av bilden. Månen är knappt 400 kilometer i diameter. Även månen Janus ska synas i bildens övre del, men jag kan inte se den. Möjligen är det den pyttelila vita pricken som syns ovanför Saturnus. Janus är en lite avlång måne med en längd på ca 200 kilometer. Klicka på bilden för att förstora den.


(Bildkälla: NASA)

Dessutom har Cassini sänt en närbild på månen Dione. Bilden är i råformat, men ändå ytterst skarp. En ganska slät isyta på denna måne. Månen är lite drygt 1.100 kilometer i diameter.


(Bildkälla: NASA)

Rymdsonden Dawn skickar en bild av en snögubbe på asteroiden Vesta. För visst ser kraterformationen ut som en snögubbe som står på huvudet?!


(Bildkälla: NASA)

Även månsonden LRO (Lunar Reconnaisance Orbiter) kan bidra med en riktigt fin bild. Bilden föreställer delar av Taurus Littrow-dalen där Apollo 17 landade för ganska prick 40 år sedan. Häftigt landskap!


(Bildkälla: NASA)