onsdag 19 juni 2013

Det verkar blåsa med allt högre vindhastighet på Venus

ESA:s rymdsond Venus Express har under flera år studerat hur det blåser på Venus. Forskare som studerat rymdsondens mätdata noterar att vindhastigheten ökat under de senaste sex åren. När rymdsonden anlände till Venus 2006 uppmättes vindhastigheter på ca 300 kilometer per timme i molntopparna 70 kilometer ovan planetytan.Redan det är ju en enorm vindhastighet. Nu har värden på 400 kilometer mer timme uppmätts. Forskarna vet inte vad som orsakat denna ökning i vindhastighet.


Förändringen i uppmätt vindhastighet (Bildkälla: ESA)

Häftiga rymdsondsbilder!

Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog har samlat ihop några av sina favoritbilder. Det är många finfina rymdsondsbilder i samlingen. Självklart blir det många bilder som rymdsonden Cassini har tagit eftersom Saturnussystemet är så spektakulärt. Kul att se att hon även tagit med några bilder som rymdsonden Galileo tagit.

Det ramlar in mängder med nya bilder varje dag. En lite speciell bild kommer rymdsonden Cassini att ta om en månad, den 19 juli. Det blir en bild av vår egen jord från Saturnus horisont så att säga. Jorden kommer att framträda som en liten prick på bilden. Avståndet är nämligen hela 1,44 miljarder kilometer. Bilden blir en uppföljare till "Pale Blue Dot", en historisk bild som rymdsonden Voyager 1 tog 1990. Astronomen Carl Sagan myntade uttrycket Pale Blue Dot, denna lilla blåa prick i universum som är vårt hem. Bilden gav verkligen perspektiv på livet här på jorden.


Illustration av Saturnus och jorden (Bildkälla: NASA)


Ännu mer av Planetary Societys bilder hittar du HÄR.

Kina satsar på rymden

Kina fortsätter sin satsning på rymdfart. I veckan som gått har rymdsonden Shenzhou-10 dockat med Kinas egen rymdstation, Tiangong-1. Det är den andra bemannade rymdfärden till denna rymdstation, som är under uppbyggnad. Besättningen på tre taikonauter (kinesiska benämningen på astronauter), varav en kvinna, ska vistas på stationen i 15 dagar. Kina arbetar målmedvetet vidare på sitt rymdprogram. Arielspace rapporterar på sin websida om Shenzhou-10 och de kinesiska planerna på en ny rymdbas. Tanken är att rymdstation och rymdbas är de första stegen längre ut i rymden.


Illustration av dockning mellan Shenzhou och Tiangong


Bilden nedan visar de tre taikonauterna när de träder in i rymdstationen.


(Bildkälla: news.xinhuanet.com)


Kina är fortfarande långt efter de två stora rymdnationerna, USA och Ryssland. Ryssland var faktiskt lite före USA med en egen rymdstation. Sedermera blev det en hel skock med rymdstationer inom ramen för rymdprogrammet Saljut. Dessa opererade mellan åren 1971 och 1986.


En Sojuz-sond dockar med Saljut 1

De åtföljdes av en betydligt större rymdstation, Mir, som kretsade runt jorden mellan 1986 och 2001. På dessa år avverkade den mer än 86.000 varv runt jorden! Stationen var konstant bemannad under en 10-årsperiod och kosmonauten Valerij Polyakov håller fortfarande rekordet i rymden med sina 437 dygn på Mir.


Mir (Bildkälla: NASA)


Den första amerikanska rymdstationen, Skylab, kretsade kring jorden mellan åren 1973 och 1979.


Skylab (Bildkälla: NASA)


Sedan 1998 kretsar den gemensamma Internationella rymdstationen, ISS, kring jorden. Efter en successiv utbyggnad av stationen har den sedan november 2000 varit konstant bemannad av astronauter och kosmonauter.


ISS (Bildkälla: NASA)