torsdag 13 oktober 2011

Vad hände på den fjärde dagen av den stora planetkonferensen?

Jag rapporterade förra veckan lite sammanfattningar från den då pågående planetkonferensen i Frankrike, som jag fångat in via Planetary Societys blog. Den eminente bloggaren Emily Lakdawalla rapporterade flitigt från dag 1-3 och från dag 5, men verkar ha glömt bort dag 4. Jag har därför försökt hitta information på annat håll från denna dag. Det mest intressanta rapporteras nedan i punktform.

  • Planeten Uranus och dess märkliga lutning har jag avhandlat i ett särskilt inlägg (läs här). Det man kan tillägga är att det som talar emot teorin om att Uranus kolliderat med andra himlakroppar är att planetens månar kretsar runt den längs planetens ekvator, dvs månarnas banor "lutar" också. Om planeten utsatts för en kollision borde månarna ha roterat runt Uranus poler. Man tror att Uranus ändå har utsatts för en kollision med en större himlakropp, men att det skedde när Uranus fortfarande var en protoplanet och att det förklarar att även månarna så att säga följde med protoplaneten och bildades i sin nuvarande form och med nuvarande omloppsbanor.
  • Asteroiden Minerva är till dags dato en av endast fyra asteroider med två månar. Minervas månar upptäcktes så sent som 2009. Asteroiden är relativt stor (156 km i medeldiameter) , medan de två månarna bara är 4-5 kilometer i diameter. En omfattande forskning pågår för att försöka få reda på asteroidens sammansättning och ursprung. Det man hittills funnit är att Minerva är ovanligt rund för att vara en asteroid. De tre andra asteroiderna (Sylvia, Eugenia och Kleopatra) med två månar är alla mer avlånga i formen.
  • Planeten Venus har ett tunt ozonlager, vilket jag också skrev om i ett inlägg förra veckan (läs här). Det man kan tillägga är att upptäckten gjordes genom att Venus absorberade ultraviolett ljus från stjärnor.
vex_ozone_hires_small.jpg













(Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.europlanet-eu.org/outreach/index.php?option=com_content&task=view&id=140&Itemid=41

Ryska förberedelserna inför Marsfärd pågår för fullt

Ryska forskare och tekniker arbetar för fullt med förberedelserna inför uppskjutningen av den ryska rymdsonden Phobos-Grunt som ska färdas mot Mars och studera planeten och dess månar (framförallt Phobos). Jag har skrivit en hel del om denna rymdsond i tidigare inlägg (se Ryska rymdsonder). Uppskjutningen av rymdsonden sker någon gång mellan 5:e och 25:e november i år.


(Bildkälla: NPO Lavochkin)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/89845/daring-russian-sample-return-mission-to-martian-moon-phobos-aims-for-november-liftoff/

Är Pluto trots allt den största dvärgplaneten?

Den forna planeten Pluto, som så snöpligt degraderades till en dvärgplanet av Internationella Astronomiska Unionen år 2006, kan kanske snart sträcka lite på sig igen (om nu en himlakropp hade kunnat göra det). På förra veckans planetkonferens i Frankrike presenterades nya data om dvärgplaneten Eris (vars "fel" det är att Pluto blev en dvärgplanet). Forskarna har funnit att Eris sannolikt är avsevärt mycket mindre än vad man hittills trott. Allt sedan man upptäckte denna dvärgplanet i januari 2005 har man försökt beräkna dess storlek. Hubble- och Spitzerteleskopen har beräknat Eris diameter till ca 2.400-3.000 km. Nu har flera olika mätningar gjorts och det kan vara så att Eris är ganska precis lika stor som Pluto eller t o m lite mindre. Båda två tycks ha en diameter kring 2.330 km.

File:Pluto and charon.jpg
Hubbleteleskopets bild av Pluto och dess måne Charon (Bildkälla: NASA)

Hur det än är med rangordningen av våra dvärgplaneter så visar det hela på svårigheten att göra exakta mätningar av mindre himlakroppar i solsystemets utkant med hjälp av teleskop på jorden eller i rymden. Med andra ord är det tur att vi har en rymdsond, New Horizons, på väg mot Pluto. Den kan åtminstone ge oss mer fakta om Pluto. I juli 2015, när sonden når Pluto, vet vi förhoppningsvis hur det står till med Plutos storlek och massa. Det finns ju dock en uppenbar risk att samme rymdsond så småningom på sin fortsatta färd mot Kuiperbältet finner större dvärgplaneter än både Pluto och Eris!

Läs mer på: http://blogs.scientificamerican.com/observations/2011/10/12/pluto-might-be-the-largest-dwarf-planet-after-all/

Ny flik i bloggen med planerade rymdsonder 2011-2030

Jag har nu kompletterat bloggen med en flik som innehåller en kalender över planerade rymdsonder 2011 - 2030. Jag ska försöka hålla den uppdaterad allteftersom ny information kommer.