tisdag 20 september 2011

Sverige bidrar med teknologi till kinesisk Marssond

Rymdkanalen rapporterar idag att svenska forskare har fått med två instrument på den kommande kinesiska rymdsonden, Yinghuo-1, till Mars. Kul att vi är med i frontlinjen vad gäller utforskningen av rymden!

Läs mer på: http://www.rymdkanalen.se/blogg

Områden med lera på Mars kan ha hyst liv relativt nyligen

SpaceDaily rapporterar om liv på Mars. Rymdsonden MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) har vid observationerna av Mars funnit ett område som kan ha hyst enklare livsformer relativt nyligen. Med "relativt nyligen" menar forskarna 2-3 miljarder år sedan. Tidigare studier av andra områden på Mars indikerar att livsformer kan ha funnits för drygt 3,6 miljarder år sedan. Områdena tycks vara rika på mineraler som skapats i vattenflöden.

Mars Reconnaissance Orbiter over the martian landscape
(Bildkälla: NASA)

Ja, det kommer mycket observationer och framställs många teorier om vatten, livsformer m.m på Mars. Låt oss hoppas att kommande Marssonder verkligen hittar bevis!

Läs mer på: http://www.marsdaily.com/reports/Young_Clays_on_Mars_Could_Have_Been_Habitable_Regions_999.html

Mysteriet med dinosauriernas massdöd kvarstår

Dinosaurierna dog ut för ca 65 miljoner år sedan. En rad olika teorier har lagts fram för att förklara denna plötsliga massdöd. Att jorden träffats av en stor asteroid är en av huvudteorierna för att förklara massdöden. På senare tid har man varit ganska säker på att en större asteroid kolliderat med en annan asteroid och splittrats upp i ett flertal stora stenbitar för ca 80 miljoner år sedan. Den familj av nya småasteroider som skapades i krocken kallas för Baptistina-familjen. I en studie från 2007 föreslås att det är en av dessa stenbitar som landat på jorden och gjort slut på dinosaurierna. Nu har rymdsonden WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) studerat det hela och finner att det med största sannolikhet inte är just denna typ av asteroider som orsakat katastrofen. Mätningar visar helt enkelt att tidpunkten för asteroidkrocken inte gör det möjligt att en av delarna träffat jorden vid tidpunkten för dinosauriernas död. Så nu får forskarna leta efter någon annan förklaring till detta musterium.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/news/wise20110919.html

Rymdsonden CASSINI:s bild av Saturnusmånen Rhea

Rymdsonden CASSINI tar mängder med fina bilder av Saturnus och dess månar. Idag publiceras en närbild av månen Rhea, som är Saturnus näst största måne (efter Titan). Den har en diameter på lite drygt 1.500 kilometer. Det är en måne som tycks bestå mestadels av is och endast ha en mindre stenkärna.

Rhea
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4366

Månmodulen till Apollo 10 kanske fortfarande kretsar runt solen!

UniverseToday har en lustig artikel på sin websida. Den handlar om Apollo 10:s månlandningsmodul som fortfarande 43 år efter sitt uppdrag till månen tycks kretsa runt solen! Hur kan nu detta komma sig? Jo, så här är det: Apollo 10-projektet var NASA:s sista test för att säkerställa en lyckad bemannad månfärd med Apollo 11. När Apollo 10 hade genomfört alla testerna lösgjordes månlandningsmodulen, som sedan sändes att kretsa runt solen. Modulen, som förresten döptes till "Snoopy", far sannolikt fortfarande omkring i sin omloppsbana runt solen.

Nu har en engelsk astronom kommit på idén att engagera ett antal professionella astronomer + ett antal skolor i England för att söka efter Snoopy. Det är en utmaning som heter duga! Det är ju ganska många miljoner kilometer att söka av med teleskopen!

File:Apollo 10 Lunar Module.jpg
Månmodulen "Snoopy" (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/89043/the-mission-to-find-the-missing-lunar-module/