onsdag 26 september 2012

Gigantiskt hett gasmoln runt Vintergatan

Ulf på Cassiopeiabloggen (kolla HÄR) har en intressant nyhet att förtälja. Det tycks vara så att ett mycket stort moln omsluter Vntergatan. Molnets existens är tydligen inte 100-procentigt bekräftad ännu, men rymdobservatorier, såsom Chandra, XMM-Newton och Suzako är i full färd med att djupare undersöka det hela.

(Bildkälla: NASA)

Hubbleteleskopet har tittat riktigt djupt, 13 miljarder ljusår bort

Hubbleteleskopet har tittat djupare ut i universum än någonsin tidigare och utifrån en stor mängd fotografier, som tagits under en 10-årsperiod, skapat denna fantastiska bild.

(Bildkälla: NASA)

Bilden, som NASA kallar eXtreme Deep Field, visar en mycket liten del av universum på djupet. I bilden syns både närliggande galaxer och galaxer som befinner sig väldigt långt bort. Bilden visar faktiskt hela 5.500 galaxer! Här finns galaxer som existerade redan 450 miljoner år efter Big Bang, dvs för 13,2 miljarder år sedan. Det ljus som når oss kommer alltså från galaxer under utveckling.

Vilken bild! Man inser verkligen hur stort universum är. Undrar just hur många stjärnor och planeter som kan tänkas finnas i detta mycket begränsade område av vårt universum?

En tanke som slår en är också vilka bilder vi ska få se när James Webb-teleskopet (JWST) sänds upp. Teleskopets speglar har nu levererats och det är inga små grejer! Se bara på den senaste videon från JWST-projektet.

(Källa: NASA)
 

Häftig animation visar den stora mängd asteroider som upptäckts

UniverseToday har en artikel om den enorma mängd asteroider som dagligen upptäcks. Det finns en video av Scott Manley på Youtube som illustrerar den närmast explosionsartade utvecklingen vad gäller upptäckta asteroider under de senaste 30 åren. I början av animationen ser man, förutom de innersta planeterna, några ljusa prickar som indikerar asteroider. I slutet av animationen ser det ut som ett heltäckande bälte runt solsystemet och man nästan undrar hur en enda rymdsond kan passera detta bälte utan att krossas av en stenbumling. Det gäller dock att komma ihåg att skalan är extremt krympt och att avstånden i realiteten mellan asteroiderna är enorma. Sannolikheten för en krock är därför minimal.

(Källa Scott Manley/Youtube)
 
I nederkant till vänster i videon finns en räknare som snabbt tickar uppåt för alla nyupptäckta asteroider. Antalet ökar kraftigt under 2000-talet och uppgår nu till drygt 500.000 i den databas som skapats för att dokumentera asteroiderna. När sedan rymdobservatoriet WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) sändes upp i slutet av 2009 upptäcktes en mycket stor mängd nya asteroider. WISE  scannar skyn i infrarött ljus, vilket möjliggör upptäckter av även mycket mörka himlakroppar som inte reflekterar så mycket solljus.