lördag 19 maj 2012

Kan månen användas som spegel? Ja, tydligen!

NASA rapporterar att man planerar att använda Hubbleteleskopet för att studera en av årets stora astronomibegivenheter, Venuspassagen den 6 juni. Eftersom Hubbleteleskopet inte kan titta rätt in i solen (teleskopet saknar solfilter) så tänker NASA utnyttja månen som spegel och på så sätt fånga Venus passage över solskivan. Inte trodde man att månen kunde fungera som spegel! Det måste vara historiens största spegel!

I det reflekterade ljuset finns också inkapslad information om sammansättningen i Venus atmosfär m.m. Detta ger forskare en möjlighet att studera Venus atmosfär, som komplement till tidigare och pågående rymdsondsobservationer. Självklart är det bättre kvalitet i den direkta observation som t.ex rymdsonden Venus Express gör av Venusatmosfären, men detta Hubbleexperiment kan ge viktig metodkunskap vid sökandet efter atmosfär kring exoplaneter. Om experimentet lyckas kan det ge möjligheter att, med den här typen av indirekt metod, upptäcka tecken på atmosfär kring exoplaneter.


(Bildkälla: NASA)

Uppskjutningen av SpaceX-raketen avbröts i absolut sista sekunden idag

Det blev ingen uppskjutning av SpaceX-raketen Falcon med dess kapsel Dragon. Försöket avbröts i absolut sista sekunden. Nytt försök på tisdag. Kolla in min twitter för detaljrapportering från morgonens uppskjutningsförsök (Länk i panelen till vänster här i bloggen).

Första privata rymdfarkosten startar snart mot rymdstationen

När detta skrivs är det en knapp timme kvar till uppskjutning av amerikanska företaget SpaceX Dragon-kapsel. Falcon-9-raketen är tankad och klar och just nu ser uppskjutningen ut att bli av. Det är ett mycket stort massmedialt intresse för detta projekt. Det hela är starten på en ny era av rymdfärder som drivs av kommersiella intressen. Än så länge är det de olika rymdmyndigheterna som är kunder till SpaceX och andra privata rymdföretag, men på sikt kan man tänka sig andra uppdragsgivare. Det har bland annat talats en hel del om kommersiell "gruvdrift" på närliggande asteroider. Det låter som hämtat ur en dålig science fiction-film, men kan faktiskt bli en realitet inom 10-20 år.

Vad har då SpaceX Dragon för uppdrag? Efter start (förhoppningsvis kl 10.55 svensk tid idag) från Cape Canaveral ska den redan efter mindre än 10 minuter gå in i omloppsbana runt jorden. Imorgon ska den kretsa runt jorden och i övermorgon testa alla system inför en eventuell dockning med den internationella rymdstationen ISS. Dessa tester genomförs delvis i rymdstationens närhet. NASA avgör sedan om rymdkapseln tillåts docka med ISS. Om så sker så kommer rymdstationens robotarm att se till att kapseln kopplas ihop med rymdstationen. Dettta är förstås en mycket känslig fas i projektet och kräver yttersta precision. En eventuell dockning sker på tisdag. På onsdag öppnar rymdstationens astronauter Dragons  lucka för att ta ut den nyttolast som den fört med sig. Om två veckor skickas kapseln tillbaka till jorden och ska då landa i Stilla havet väster om Kalifornien. Så är det tänkt.

Representanter för SpaceX förvarnar om att det är högst osäkert om dockningen kan genomföras redan i detta första försök. Det kan behövas ytterligare testflygningar innan man uppnår en sådan säkerhet att man vågar docka med ISS. SpaceX har tecknat ett kontrakt med NASA om minst 12 flygningar till ISS under kommande år. Dragonkapseln ska också kunna föra material från ISS och tillbaka till jorden. På sikt kan SpaceX komma att ersätta delar av de ryska transporterna till rymdstationen. Det handlar också om transporter av astronauter på sikt och inte bara nyttolast.

Som sagt: en knapp timme till start. Låt oss hoppas att det hela fungerar.