fredag 17 februari 2012

Rymdbloggarna lever och frodas trots allt!

Häromdagen skrev jag lite bekymrat om att flera trevliga bloggar varit lite inaktiva en period, men kan nu konstatera att vi kan vara helt lugna (Se artikel och kommentarer här). Jag har kompletterat min länklista och blogglista med Arielspace fina websida och lovande blogg. Dessutom ser jag att Assi har piffat upp sin Astroblogg. Det ser med andra ord riktigt lovande ut!

Nya bud kring kinesisk rymdsond

Jag skrev igår om att det har kommit indikationer på att den kinesiska rymdsonden Shenzhou-9 skulle vara obemannad (läs artikeln här). Nu har dock den kinesiska rymdmyndigheten meddelat att det blir en bemannad rymdsond någon gång mellan juni och augusti. Dessutom med hela tre astronauter som ska utföra vissa experiment i samband med vistelsen på rymdstationen! Där ser man!

Läs mer på: http://www.china.org.cn/china/2012-02/17/content_24665557.htm

Minskade anslag till Mars-projekt bekymrar amerikanska forskare

Efter att president Obama lade fram sitt budgetförslag i måndags har diskussionens vågor gått höga i framförallt det amerikanska forskarsamfundet. UniverseToday har idag en artikel om det hela och med en bild på ett rymdfordon med texten "NOT Made in USA" skrivet över hela bilden. Det handlar förstås om det troliga amerikanska avhoppet från ExoMars-projektet - ett projekt som ingått bland "flaggskepps"-projekten hos NASA. Ledande forskare uttrycker sin oro över att USA på detta sätt överger utforskningen av vår grannplanet.  En annan forskare kallar det hela för en "vetenskaplig tragedi och en nationell pinsamhet"!

Med tanke på att planeten Mars har varit ett av huvudmålen för framtida bemannade rymdfärder, så är det onekligen lite märkligt att lägga budgetförslag som innebär kraftigt minskade anslag. Innan man kan genomföra en bemannad rymdfärd krävs förstås en hel radda obemannade rymdfärder för att klarlägga alla viktiga förutsättningar. Många forskare ser presidentens budgetförslag som ologiskt och ogenomtänkt.

Från budgetförslag till beslutad budget är vägen lång som bekant. Den amerikanska kongressens båda kammare ska bearbeta det hela och innan representanthuset och senaten gjort detta har det runnit mycket vatten under broarna. Det är ju dessutom presidentval sent i höst och alla förslag som läggs får nog ses som en del i presidentvalskampanjen. Vi kommer nog att få se en massa (tomma ?) löften om satsningar på både det ena och det andra vad gäller rymdens utforskning.

Vi får inte heller glömma att rymdsonden MSL med fordonet Curiosity faktiskt är på väg mot den "röda planeten". Så helt död är inte NASA:s Marsutforskning!

Läs mer på: http://www.universetoday.com/93512/experts-react-to-obama-slash-to-nasas-mars-and-planetary-science-exploration/#more-93512

Rymdteleskopet PLANCK ger nytt ljus över universums utveckling

Den här bloggen handlar ju främst om rymdsonders utforskning av vårt solsystem och om exoplaneter. Jag har försökt undvika skriva om allt som sker i astronomins värld helt enkelt för att jag omöjligt kan hinna följa allt som händer och sker. Det är fullt upp att följa rymdsondernas utforskning och framstegen vad gäller utforskningen av exoplaneter. Ibland kan man dock inte låta bli att skriva lite om andra spännande saker. En sådan spännande "sak" är rymdteleskopet PLANCK. Detta ESA-finansierade projekt går ut på att studera den kosmiska bakgrundsstrålningen. Förhoppningsvis ger det ökade kunskaper om händelseutvecklingen efter Big Bang. På Populär Astronomis websida finns att läsa mer om den karta som teleskopet skapat av vår egen galax, Vintergatan.


(Bildkälla: ESA)

Det här med kosmisk bakgrundsstrålning är ett spännande område. Det handlar om den bakgrundsstrålning som finns överallt i universum som ett resultat av Big Bang för snart 14 miljarder år sedan. Detta fenomen upptäcktes redan på 1960-talet av de två amerikanerna Anzo Penzias och Robert Wilson.Två tidigare rymdteleskop har studerat denna strålning, COBE (Cosmic Background Explorer) och WPAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). De fann små variationer vad gäller temperaturen i den kosmiska bakgrundsstrålningen, vilket bidrar till att förklara hur galaxer, stjärnhopas m.m kunnat bildas.

Rymdteleskopet Plancks uppgift är att mäta denna variation i bakgrundsstrålningen ytterligare och försöka ge klarhet i vad som egentligen hände i universums barndom och hur den fortsatta expansionen av universum har fortgått. Intressant forskning är väl bara förnamnet, eller?!

Läs mer på: http://www.popast.nu/2012/02/plancks-nya-karta-over-vintergatan.html

Rymdsonden MARS EXPRESS är åter i arbete fullt ut

Sedan mitten av augusti 2011 har det varit problem med datorminnet på rymdsonden MARS EXPRESS, men nu verkar allt fungera som vanligt igen (Jag skrev om att en lösning var på väg i ett inlägg i november, läs här). Problemet innebar att datorn gick in i s.k "safe mode". Det medför att rymdsonden vänder sina solpanaler mot solen för att få maximal energi och antennen mot jorden för bästa möjliga kommunikation. Det är normalt sett positivt, men i en felsituation som denna, drar det hela onödigt mycket bränsle, och bränsle är det aldrig för rmycket av på en rymdsond. En lång period av safe mode-läge förkortar helt enkelt rymdsondens livslängd, vilket ju förstås är synnerligen negativt. Dessutom stoppar all insamling av vetenskapliga data, vilket är ännu värre. Så det gäller att försöka lösa problem med krånglande rymdsonder så fort som möjligt.

På ESA:s Mars Express blogg finns en intressant beskrivning av hur man lyckades fixa problemet. Man upptäckte att dataproblemen uppstod när man försökte sända en större mängd datakommandon till rymdsonden från kontrollstationen på jorden. Datorn bröt mottagningen och gick in i safe mode. De inledande försöken att få ordning på datorn misslyckades. Den gick helt enkelt in i nya safe mode-lägen. Efter många ock långa dagar (och nätter) kom man på en lösning. Genom att skicka kortare kommandoserier kunde man "lura" datorn så att den ändå tog emot instruktionerna och styrde instrumenten som därmed kunde utföra observationerna. Det krävde en omprogrammering av i stort sett alla instruktioner. Det ser ut som man har lyckats med detta. och projektledningen har goda förhoppningar om att rymdsonden ska fungera utmärkt under resterande del av uppdraget.


Illustration av Mars Express (Bildkälla: NASA)

Det är ju onekligen fascinerande hur man på miljontals kilometers avstånd kan fixa ganska allvarliga dataproblem!

Läs mer på: http://webservices.esa.int/blog/blog/7