tisdag 9 oktober 2012

Har Voyager 1 gjort sitt stora genombrott?

Det finns tecken som tyder på att rymdsonden Voyager 1 nu gjort vad man lite skämtsamt skulle kunna kalla för tidernas genombrott. Den tycks ha lämnat vårt solsystem och gett sig ut i den interstellära rymden. Bl a tidskriften Scientific American rapporterar om detta på sin websida. Detta har ännu inte bekräftats av NASA, men mätningen av antalet laddade partiklar som träffar rymdsonden visar en dramatisk minskning i september månad (se bilden nedan). Voyager 1 kan därmed vara det första av människor tillverkade objekt som lämnar vårt solsystem. Nästa solsystem är dock mycket långt bort och färden dit lär ta några tiotusental år.



Lustigt nog tilldelades Voyager 1 förra torsdagen, vid en ceremoni i New York, "The Breakthrough Award" av Popular Mechanics. Priset utdelas till projekt som på ett avgörande sätt utvecklar teknologi i största allmänhet. Visst är man värda ett pris för nog är det ett genombrott alltid! Läs mer om prisutdelningen HÄR.

Curiositys första skopa Marsgrus

Curiosity har nu grävt lite försiktigt i Marsytan och skrapat ihop en skopa grus. I samband med denna grävaktivitet upptäcktes ett blankt föremål i gropen där Curiosity står. NASA:s tekniker misstänker att det kan vara någon liten del av Curiosity som lossnat och behöver analysera föremålet ytterligare innan grävningarna fortsätter. På bilden nedan syns ett pyttelitet föremål i gruset en bit nedanför skopan (Klicka på bilden så blir den lite större). Det ser ut som en skruv. Man får väl hoppas att det inte är någon vital del av Curiosity som lossnat.

(Bildkälla: NASA)

Det finns en stor mängd bilder i NASA:s bilddatabas (se HÄR). Det stora flertalet är obearbetade bilder, men är ändå av ganska hög kvalitet. Här nedan är ett exempel på en sådan bild där vi ser Marsgruset i närbild.


(Bildkälla: NASA)