onsdag 12 december 2012

12-12-12

Det har väl inte undgått någon att det idag är 12-12-12. Har det då hänt något märkvärdigt detta magiska datum? Ja, säkert en massa. Lustigt nog så är det både meteorsvärmar (geminiderna) och asteroider som är i antågande. Passa på att kolla in meteorerna om himlen är klar. Robert Cumming på Populär Astronomi har lite meteorspanartips på websidan.

Idag passerar den stora asteroiden 4179 Toutatis vår jord på ett avstånd av "bara" 6,9 miljoner kilometer. Denna kilometerstora stenbumling missar oss alltså med ganska god marginal. Enligt mobilappen Asteroid Alert så det ytterligare ett par mindre stenklumpar som far förbi jorden idag. Dom är några tiotal meter i diameter. Finns det då anledning att oroa sig över dessa asteroider? Nej. Faktum är att det nästan varje dag passerar någon asteroid relativt nära jorden (med rymdmått mätt alltså). Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli. Jorden kommer inte att gå under idag heller.

Tidningarna har haft en hel del skriverier idag om 12-12-12 och uppmanat folk att rapportera vad man gjorde just klockan 12.12 denna dag. Jag kan rapportera att jag åt ett par pepparkakor efter en god lunch.

Ljuskonst

Rymden är vacker. Otaliga är de bilder som visat universums skönhet. Bilder av galaxer, nebulosor och även planeter är ofta små konstverk i sig. ESA publicerar på sin websida en lite annorlunda bild av rymden. Det är en bild tagen av rymdteleskopet XMM Newton som visar ljus som reflekteras i en av teleskopets speglar. Fantastisk bild!

(Bildkälla: ESA)
 

Oväntat få nya exoplanetfynd i år

När detta år inleddes trodde jag att vi skulle få en explosionsartad utveckling vad gäller nya exoplanetfynd. Så har det inte blivit. Året är visserligen inte slut än, men det ser ut som om antalet nyfunna exoplaneter blir avsevärt mycket färre än under 2011. Konstigt egentligen med tanke på alla de exoplanetkandidater (ca 2.300 styck) som Keplerteleskopet identifierat. Ska man tro att det är lugnet före stormen, dvs att vi 2013 kommer att få rapporter om en massa nya exoplaneter?

Bilden nedan visar lite exoplanetstatistik. Som synes är 2012 års stapel betydligt lägre än 2011 års. Diagrammet visar också hur upptäckterna fördelas på olika metoder (Läs under fliken "Exoplaneter" om vad de olika metoderna innebär). När man tittar lite närmare på det hela ser man också att det är antalet planeter upptäckta med radialhastighetsmetoden som har minskat. Denna metod var den helt dominerande under 1990-talet och en bit in på 2000-talet. Så sent som 2011 stod metoden för upptäckten av mer än hälften av alla exoplaneter. 2012 ser det dock inte ut att bli många planeter som upptäcks med denna metod. Det är märkligt med tanke på att det är en metod som borde ha alla förutsättningar att bli alltmer framgångsrik allteftersom observatoriernas spektrometrar blir mer känsliga. Med transitmetoden upptäcker man dock alltfler planeter. Det är ju främst Keplerteleskopet, som använder sig av just denna metod, som står för dessa upptäckter.

(Bildkälla: Hanno Reins "The Visual Exoplanet Catalogue")

Antalet upptäckta exoplaneter uppgår till lite drygt 850. Några tiotal av dessa är av jordstorlek. I diagrammet nedan, som jag skapat med plotverktyget på websidan www.exoplanet.eu, är alla exoplaneter med en radie mindre än ca 2 jordradier utritade (0,18 jupiterradier=2 jordradier).  Samtliga små planeter som upptäckts så här långt har som synes en mycket kort omloppstid runt sin stjärna. Några riktiga jordkopior finns inte ännu.

(Bildkälla: Exoplanet.eu)