torsdag 25 augusti 2011

Asteroider och dvärgplaneter i nyhetsflödet

Det har varit ganska lungt i nyhetsflödet vad gäller rymdsonder den här veckan. Som bekant kretsar rymdsonden DAWN runt asteroiden Vesta just nu. NASA lägger löpande ut en "image of the day" på websidan om Dawn. Idag är det en fin bild från asteroidens sydpol.

Central mound on the south pole of asteroid Vesta
(Bildkälla: NASA)

Annars har det skrivits en del om asteroider och dvärgplaneter i olika tidskrifter under veckan. En längre artikel i Science Daily skrev häromdagen om dvärgplaneten Snow White. Forskare har upptäckt is eller möjligen metan på denna avlägsna himlakropp, som egentligen heter 2007 OR10. Den klassas som en dvärgplanet och tillhör således en exklusiva skara som i dagsläget består av ca 10 himlakroppar.  Man tror att det som idag är en kall och stenig himlakropp en gång i tiden kan ha varit vulkaniskt aktiv och haft vatten. Namnet Snow White är kanske inte det bästa, eftersom dvärgplaneten är bland det rödaste i hela solsystemet.

Det pågår också en hel del diskussioner om huruvida Pluto verkligen ska klassas som en dvärgplanet. Denna degradering från planet till dvärgplanet skedde så sent som 2006 när man hade upptäckt fler Plutoliknande himlakroppar. Vi får väl se om rymdsonder och jordbundna teleskop kan tänkas finna fler planeter i de yttre delarna av vårt solsystem. Det kan ju faktiskt t o m finnas större himlakroppar där!

NASA planerar också en bemannad rymdfärd till en lämplig asteroid någon gång efter kring år 2025. Om detta diskuteras i en intressant artikel på websidan UniverseToday.  Det har sina svårigheter att landa på en asteroid i och med att gravitationskrafterna är så små. Det är inte heller bara att promenera på asteroidytan! Man diskuterar någon slags harpuner för att koppla rymdfarkosten med asteroiden!

Läs mer på: http://dawn.jpl.nasa.gov/multimedia/dawn_vesta_image_311811321.asp

Läs också: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110822124955.htm

Läs också: http://www.universetoday.com/88384/human-mission-to-an-asteroid-why-should-nasa-go/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar