måndag 8 augusti 2011

CASSINI har fotograferat den kraterfyllda Saturnusmånen Tethys

Rymdsonden CASSINI har tagit foton på Saturnus måne Tethys, och med Saturnus största måne Titan i bakgrunden. På bilderna ser man ett kraterfyllt landskap på Tethys och en skugglik Titan. Tethys är en måne med en diameter på lite drygt 1.000 kilometer, medan Titan är drygt 5.100 kilometer i diameter. Tethys upptäcktes redan 1684 av den  italienske astronomen Cassini, som också fått ge namn åt rymdsonden. Titan upptäcktes några årtionden tidigare, år 1655, av den nederländske vetenskapsmannen Huygens. Även han har fått ge sitt namn till den del av rymdsonden som ESA ansvarar för. Rymdsondens fulla namn är ju egentligen Cassini-Huygens. Huygens är en liten minisond som skickades mot månen Titan och landade på denna månes yta i januari 2005.

Det kommer löpande en massa vackra bilder från rymdsonden Cassini. En rad vetenskapliga observationer har gjorts under rymdsondens nästan 14-åriga liv i rymden. Jag gissar att när en uppsummering görs av Cassiniprojektet kommer det att framstå som en av de mest framgångsrika någonsin. I nivå med Voyager, Pioneer och Galileo. Den är nog värd att få en egen flik i denna blogg så småningom!

Tethys in front of Titan
Saturnusmånarna Tethys och Titan (Bildkälla: NASA)

Även rymdsonden Voyager har tagit ett fint foto på Tethys. Denna bild togs faktiskt redan 1981 då Voyager 2 passerade Saturnus.

File:Inset-sat tethys-large.jpg
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4339

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar