onsdag 31 augusti 2011

Internationellt samarbete kring framtida rymdfärder

Representanter från 10 olika rymdmyndigheter möttes igår i Kyoto i Japan för att diskutera en "roadmap" för framtida rymdfärder. Under det gångna året har en arbetsgrupp, International Space Exploration Coordination Group (ISECG), tagit fram en långsiktig strategi för bemannade rymdfärder. Strategin handlar om att utvidga utforskning med bemannade rymdsonder inom vårt solsystem och med ett långsiktigt mål att landa med en bemannad rymdsond på planeten Mars. Två alternativa vägar för att så småningom åstadkomma en sådan rymdfärd diskuteras. Den ena handlar om att färdas till asteroider, den andra om att färdas till vår egen måne. Utifrån de erfarenheterna kan bemannade rymdfärder till Mars eventuellt genomföras. I båda fallen arbetar man med scenarios som inkluderar både obemannade och bemannade rymdfärder under en 25-årsperiod.

De rymdmyndigheter som deltar i mötet representerar USA, Ryssland, Japan, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Kanada och Sydkorea samt den europeiska rymdmyndigheten. Av mer aktiva rymdländer saknas Kina och Indien.

Det är ju positivt med ett internationellt samarbete och en gemensam strategi istället för rymdkapplöpning. Tänk om man också kunde samarbeta för att få upp James Webb-teleskopet i rymden. Och dessutom inom 5 år! Det hade varit fantastiskt!

Läs mer på: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/aug/HQ_11-280_Global_Roadmaps.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar