onsdag 7 september 2011

Ett knappt dygn till nästa uppskjutning av en rymdsond – GRAIL?!

Om vädret tillåter så blir det en uppskjutning av rymdsonden GRAIL redan imorgon eftermiddag svensk tid. GRAIL, som står för Gravity Recovery and Interior Laboratory, är två likadana rymdsonder, GRAIL-A och GRAIL-B, som ska studera månens gravitationsfält. Storleken på respektive sond är som en ordinär hushållstvättmaskin, vilket gör dessa sonder till de minsta som skickats ut för att utforska solsystemets himlakroppar. Som jämförelse kan nämnas att den senaste månsonden, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) vägde ca 4 gånger mer än vad dessa två sonder väger tillsammans.

GRAIL artist's rendition
En illustration av dubbelsonden GRAIL (Bildkälla: NASA)

De två sonderna flyger i samma bana runt månen och ska genom noggranna mätningar i detalj kartlägga variationer i månens gravitationsfält. Syftet med mätningarna är att få ökad kunskap om månens inre struktur och om hur månen bildades och utvecklades. Det ger också kunskaper om hur jordliknande planeter bildas.

I och med att det är två rymdsonder är det en betydligt mer komplex uppskjutning än normalt. De två sonderna separeras från raketen en i taget, vilket kräver ökad precision. Manövreringen av de två sonderna, så att de kommer i exakt position i förhållande till varandra är också komplicerad. Så även om uppskjutningen går bra så är det annat som kan gå fel i detta projekt. Det är också en mycket långsam färd som sonderna ger sig ut på. Färden till månen kan komma att pågå i nästan 4 månader. Färdtiden anpassas dock efter datumet för uppskjutning. Oavsett uppskjutningsdag så kommer GRAIL-A att vara i omloppsbana runt månen på nyårsafton 2011 och GRAIL-B dagen efter, på nyårsdagen.
Så låt oss hoppas att sonderna kommer iväg imorgon och allt går bra!

NASA:s websida för projektet finns mycket mer information. Även Astrowebb har en mycket bra beskrivning av rymdsonden och projektet.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/grail/launch/grail_gravity.html

Läs också: http://www.astrowebb.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar