Läste just ett mycket intressant inlägg i ExoMars-debatten (se nedan). Bakgrunden är att det stora Marsprojektet ExoMars riskerar att bli nedlagt. Astrowebb skrev om detta redan för en vecka sedan och i tisdags rapporterade AviationWeek att NASA:s och ESA:s högsta chefer misslyckats med att hitta en gemensam lösning för att driva projektet vidare. De två rymdmyndigheterna har kärv ekonomi vilket kan få till följd att hela projektet läggs ner. Alternativt får man hitta ytterligare någon samarbetspartner/medfinansiär till projektet. Ryssland kanske eller Kina/Japan?
ExoMars-projektet kan sägas vara en tvåstegsraket (!), där det i steg 1, år 2016, planeras en uppskjutning av en rymdsond inkl en minisond som ska landa på Mars. I steg 2, år 2018, ska två Marsfordon sändas upp. Hela projektet är en slags förberedelse för framtida bemannade rymdfärder till den "röda" planeten.
(Bildkälla: ESA)
I en intressant artikel idag i The Space Review skriver Lou Friedman, en av skaparna bakom The Planetary Society, att ett eventuellt projektstopp från NASA:s sida hotar inte bara framtida utforskning av vårt solsystem utan också det nära samarbete som upparbetats med ESA. Faktum är att det redan nu finns en hel del irritation hos den europeiska rymdmyndigheten över bristen på klara och tydliga beslut från amerikansk sida. Det försvårar ESA:s fortsatta planering av detta viktiga projekt.
Friedman skriver vidare att det tycks vara så att många vetenskapligt viktiga projekt verkar få stå tillbaka för satsningar på framtida bemannade rymdfärder. Det tydligaste exemplet på det är väl debatten om rymdteleskopet James Webbs framtid som förts under hösten. Friedmans syn på saken är att obemannade rymdfärder är en förutsättning för att lyckas med framtida bemannade rymdfärder. Att spara pengar genom att lägga ner rymdsondsprojekt kan minska möjligheterna att nå framgång med bemannade rymdfärder till t.ex Mars.
Genom att ställa olika rymdprojekt mot varandra ställer man också olika forskargrupper mot varandra. Frågan är om det gagnar den astronomiska forskningen? Sannolikt inte. Vore det inte bättre att lägga de bemannade rymdfärderna till asteroider och till Mars lite på hyllan och istället genom obemannade rymdfärder skapa en säkrare plattform att arbeta vidare ifrån. Gärna också i ett större internationellt samarbete. Tänk en gemensam bemannad rymdfärd till Mars med en besättning som består av en amerikansk astronaut, en rysk kosmonaut, en japansk taikonaut och en kinesisk yuhangyuan!
Läs mer på: http://www.thespacereview.com/article/1947/1
Läs mer på: http://web02.aviationweek.com/aw/mstory.do?id=news/awx/2011/10/03/awx_10_03_2011_p0-377356.xml&channel=space&headline=NASA,%20ESA:%20No%20Agreement%20on%20Mars
Läs också: http://exploration.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=46048
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar