torsdag 20 oktober 2011

Mycket Ryssland just nu: Nu finns ryska planer på att leta efter vatten på månen

Rysk rymdfart är i högsta grad i rampljuset just nu, även om dagens uppskjutning av Soyuz-raketen med ESA:s Galileo-system blev uppskjuten. Dels pågår de sista förberedelserna för uppskjutning av rymdsonden Phobos Grunt, dels rapporterar SpaceDaily idag om de ryska planerna vad gäller utforskningen av månen. Häromdagen rapporterades också om de ryska planerna på en månbas. Mer om det nedan, men först om de ryska planerna på att leta efter vatten på månen.

Ryska forskare har utsett sex tänkbara landningsplatser på månen för månlandaren Luna Glob, som planeras sändas till månen 2014. Luna-Glob har utvecklats särskilt för att studera någon av månens polarregioner, som skiljer sig från de områden som de amerikanska Apollosonderna och de ryska Lunasonderna tidigare studerat. Man tror sig kunna finna vatten i kratrarna i polarregionerna, eftersom de ligger i ständig skugga. Det kan tänkas att detta område liknar de områden med permafrost som finns på jorden. På grund av svag gravitation och tunn atmosfär kan månen inte behålla flytande vatten annat än under ett istäcke.

Lander
Luna-Glob (Bildkälla: NPO Lavochkin)

Ryska forskare påpekar att förekomst av vatten är en viktig förutsättning för en kommande rymdstation på månen. Universe Today beskrev de ryska planerna i en artikel i tisdags. Det handlar om att skicka bemannade rymdfarkoster till månen. Tanken är att man ska bygga en enklare rymdstation i en krater eller "grotta" på månen där man skyddas från strålning och meteorer. I de ryska planerna finns också, som ett led i förberedelsearbetet inför bemannade månfärder, att sända ännu en obemannad rymdsond, Luna Resurs, till månen.

När nu amerikanarna har gett upp planerna på ytterligare astronauter på månens yta, så kanske vi i framtiden får följa ryska kosmonauters månpromenader m.m!

Läs mer på: http://www.space-travel.com/reports/Lunar_Probe_to_search_for_water_on_Moon_999.html

Läs också: http://www.universetoday.com/90031/russia-eyes-caves-on-moon-for-setting-up-a-lunar-base/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar