torsdag 13 oktober 2011

Vad hände på den fjärde dagen av den stora planetkonferensen?

Jag rapporterade förra veckan lite sammanfattningar från den då pågående planetkonferensen i Frankrike, som jag fångat in via Planetary Societys blog. Den eminente bloggaren Emily Lakdawalla rapporterade flitigt från dag 1-3 och från dag 5, men verkar ha glömt bort dag 4. Jag har därför försökt hitta information på annat håll från denna dag. Det mest intressanta rapporteras nedan i punktform.

  • Planeten Uranus och dess märkliga lutning har jag avhandlat i ett särskilt inlägg (läs här). Det man kan tillägga är att det som talar emot teorin om att Uranus kolliderat med andra himlakroppar är att planetens månar kretsar runt den längs planetens ekvator, dvs månarnas banor "lutar" också. Om planeten utsatts för en kollision borde månarna ha roterat runt Uranus poler. Man tror att Uranus ändå har utsatts för en kollision med en större himlakropp, men att det skedde när Uranus fortfarande var en protoplanet och att det förklarar att även månarna så att säga följde med protoplaneten och bildades i sin nuvarande form och med nuvarande omloppsbanor.
  • Asteroiden Minerva är till dags dato en av endast fyra asteroider med två månar. Minervas månar upptäcktes så sent som 2009. Asteroiden är relativt stor (156 km i medeldiameter) , medan de två månarna bara är 4-5 kilometer i diameter. En omfattande forskning pågår för att försöka få reda på asteroidens sammansättning och ursprung. Det man hittills funnit är att Minerva är ovanligt rund för att vara en asteroid. De tre andra asteroiderna (Sylvia, Eugenia och Kleopatra) med två månar är alla mer avlånga i formen.
  • Planeten Venus har ett tunt ozonlager, vilket jag också skrev om i ett inlägg förra veckan (läs här). Det man kan tillägga är att upptäckten gjordes genom att Venus absorberade ultraviolett ljus från stjärnor.
vex_ozone_hires_small.jpg













(Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.europlanet-eu.org/outreach/index.php?option=com_content&task=view&id=140&Itemid=41

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar