lördag 17 december 2011

Kometen som överlevde kontakten med solen!

Den stora nyheten i astronomimedia igår var kometen Lovejoy. Denna komet som till synes gick mot sin undergång när den färdades alldeles för nära solen lyckades överleva denna närkontakt. På bilder och filmer som rymdsonden SDO tagit kan man se kometen fortsätta färden ut i solsystemet igen. Forskare är förvånade över att den kunde överleva solatmosfärens hetta. Med tanke på att solens korona har en temperatur på en miljon grader och stora delar av kometen består av is så är det ganska anmärkningsvärt att det blev något kvar av Lovejoy. Den kom ju faktiskt så nära som 120.000 kilometer från solytan.


(Källa: NASA)

Lovejoy är en s.k Kreutz-komet, en mycket stor familj av mestadels små kometer som brutits loss från en större komet för 900 år sedan. Dessa kometer kommer alla väldigt nära solen och kallas därför för "sungrazers". Varje vecka rusar sådana kometer mot solen och de allra flesta upplöses av den värme de utsätts för. Många av Kreutz-kometerna är bara 10 meter i diameter och helt chanslösa när de kommer i solens närhet. Lovejoy tros dock, före närkontakten med solen, ha varit en mycket större komet med en kärna på kanske 500 meter. Det är den enda tänkbara förklaringen till att kometen nu fortsätter sin färd någotsånär intakt. Sannolikt har den tappat en stor del av sin massa och reducerats högst avsevärt. Forskarna tror också att den kan komma att brytas sönder i än mindre delar. Fast det vill vi ju inte riktigt tro på  :-)

Kometen var sannerligen i fokus under ett par dygn och följdes av inte mindre än fem olika rymdsonder: SDO, de två STEREO-sonderna, SOHO och den europeiska minisatelliten PROBA2. Det var också kul att läsa websidor, bloggar m.m som beskrev kometen versus solen lite som Davids kamp mot Goliat. Utan tvekan rycktes man själv med i denna eufori. Se bland annat Populär Astronomi, Cassiopeiabloggen och UniverseToday. Se alla bilder och filmer för mer detaljer.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/comet-lovejoy.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar