I kväll meddelar NASA att rymdteleskopet Kepler bekräftat ytterligare 5 exoplaneter, alla runt samma stjärna. De har fått namnen Kepler 20 b-f. Två av dessa liknar jorden i storlek. Det är första gången som planeter i jordens storlek hittas kring en solliknande stjärna. Alla 5 planeterna kretsar på ett avstånd av stjärnan som motsvarar planeten Merkurius omloppsbana runt solen. De två jordlika planeterna, Kepler 20e och Kepler 20f tros vara stenplaneter, medan de tre övriga sannolikt är gasplaneter. Planeterna är i ordning räknat från stjärnan; Kepler 20b, 20e, 20c, 20f, 20d. Stjärnan är en G-stjärna liksom vår sol, men något mindre och svalare.
Planeten Kepler 20f är något större än jorden. Den kretsar runt sin stjärna på bara 20 dagar. Yttemperaturen uppgår sannolikt till lite drygt 400 grader så något liv lär det inte finnas där. Den andra jordlika planeten, Kepler 20e är ännu varmare, ca 750 grader. Planeten visar alltid samma sida mot stjärnan och tycks sakna atmosfär. Det innebär sannolikt att det är stora temperaturskillnader på "framsida" och "baksida" på denna planet. Forskarna tror att den kan vara geologiskt aktiv.
Illustration av Kepler 20f, den mest jordlika planeten hittills storleksmässigt (Bildkälla: NASA)
En intressant faktor i detta Keplerfynd är att lite större gasplaneter och lite mindre stenplaneter kommer om vartannat i ordningsföljd. I vårt solsystem har vi stenplaneterna innerst och gas- och isplaneterna ytterst. Detta visar att ett solsystem kan utvecklas på ett flertal olika sätt.
"Upptäckten innebär att vi för första gången funnit jordliknande planeter runt andra stjärnor än vår sol och att vi har förmågan att hitta dem" säger Francois Fressin från Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (Cambridge, Mass.), som beskriver fyndet i tidskriften Nature.
En storleksjämförelse (Bildkälla: NASA)
I och med detta fynd har Keplerteamet nu inalles 33 bekräftade exoplaneter. I mitt förra inlägg beskrev jag Keplerteleskopet mer ingående. Läs det för ytterligare information om detta spännande projekt. Mer fakta om det här senaste fyndet kommer också så småningom.
Läs mer på: http://kepler.nasa.gov/news/nasakeplernews/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=172
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar