tisdag 21 februari 2012

Den vattenfyllda exoplaneten

Hubbleteleskopet har studerat en exoplanet, GJ 1214b, som upptäcktes 2009. Vid upptäckten var det en av de första planeter där man identifierade en atmosfär, men teleskopet har nu funnit att den tycks vara en riktig vattenvärld. Den liknar inga andra planeter utan bildar en helt egen klass i och med att en mycket stor del av dess massa tycks bestå av vatten.


Illustration av denna vattenplanet (Bildkälla: NASA/ESA)

Planeten, som är en s.k superjord, med en diameter motsvarande 2,7 jorddiametrar, kretsar nära sin stjärna, en röd dvärg. Avståndet är endast 2 miljoner kilometer, vilket gör att planeten har en yttemperatur på hela 230 grader Celcius. Utifrån beräkningar av planetens densitet har man funnit att den tycks innehålla avsevärt mycket mer vatten än jorden och betydligt mindre tung materia. Den är "bara" 40 ljusår bort och anses vara en god kandidat för lite djupare studier när väl James Webb-teleskopet kommer upp i rymden.

Denna vattenplanet verkar inte vara så värst gästvänlig. Det liknar mest en kokande vattenkittel!

Läs mer på: http://www.universetoday.com/93672/more-details-from-hubble-reveal-strange-exoplanet-is-a-steamy-waterworld/#more-93672

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar