onsdag 18 april 2012

ESA vill satsa på en rymdsond till Jupiter

UniverseToday rapporterar idag att en vetenskapskommitté inom den europeiska rymdmyndigheten ESA har rekommenderat att man sänder en rymdsond till Jupiter. Även Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog har en längre artikel idag med en beskrivning av projektet. Sonden, med arbetsnamnet JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), skulle kunna sändas upp kring år 2022 för att utforska Jupitermånarna Europa, Ganymedes och Callisto och studera förutsättningarna för liv på dessa månar. Det hela är fortfarande bara en rekommendation, men chansen är stor att det här kan bli ett prioriterat projekt när representanter för ESA:s 19 medlemsstater träffas den 2 maj för att diskutera olika rymdsondsalternativ.

Bland övriga projektidéer som kommer att diskuteras finns två rymdobservatorier/-teleskop för studier av olika aspekter i universum. Den vetenskapliga kommittén förespråkar dock att det är JUICE-projektet som ESA bör satsa på. Personligen föredrar jag utan tvekan en rymdsond som utforskar de tre spännande Jupitermånarna. Astronomiproffsen får protestera så mycket dom vill, men visst vill vi ha mer kunskap om vilka förutsättningar det finns för liv på de tre stora Jupitermånarna! Som rymdsonden Galileo visade för mer än 15 år sedan så har alla tre månarna sannolikt stora oceaner under den is som täcker dessa planeter.

Låt oss hoppas på att projektet blir av. Det som kan bli ett hinder är finansieringsfrågan. Det är nämligen inget billigt projekt. Enligt ESA-rapporten handlar det om en totalkostnad på över 1 miljard euro för projektet (830 miljoner euro för rymdsonden och 240 miljoner euro för instrument m.m), så finansieringsfrågan blir en svår nöt att knäcka. Möjligen kan NASA vara intresserade att bidra med instrument.


Illustration av JUICE-sonden (Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/94684/juice-to-jupiter-could-be-esas-next-major-science-mission/#more-94684

Läs mer på: http://www.planetary.org/blog/article/00003458/

Läs ESA:rapporten här: http://planetary.s3.amazonaws.com/assets/resources/ESA/ESA-SPC_20120417_selection-L1-mission.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar