tisdag 3 april 2012

Ska det bli ett Mars-race 2013?

Det verkar vara planeten Mars som gäller för lite större rymdsondsprojekt de närmaste åren. Förutom att NASA planerar att sända rymdsonden MAVEN mot Mars i november 2013 har också Indien planer på en rymdsond till Mars. Det indiska projektet handlar sannolikt om att studera Marsatmosfären. Rymdsonden kommer att sändas upp med hjälp av en indisk raket, Indian Polar Satellite Launch Vehicle. Sannolikt kommer samma raket att användas i det rysk-indiska månsondsprojektet som planeras ske 2014. Det finns en viss internationell skepsis kring de indiska planerna. Man undrar om Indien verkligen är redo för ett så avancerat projekt som en Marssond är redan 2013.

Ryssland verkar ligga lågt med Marsplaner efter misslyckandet med rymdsonden Phobos-Grunt. Kina kan eventuellt tänkas satsa på en mindre rymdsond till Mars. Även Kina drabbades ju av Phobos-Grunt-missödet i form av den minisond, Yinghuo-1 som satt på den ryska sonden och därmed också kraschade. Den europeiska rymdmyndigheten ESA fortsätter planera för Exo-Mars-projektet 2016 och 2018. För lite drygt två veckor sedan blev det klart att man tänker samarbeta med den ryska rymdmyndigheten Roscosmos i projektet.

Innan allt detta händer så kan vi se fram emot MSL:s ankomst till Mars och Marsfordonet Curiositys öden och äventyr på den röda planeten. MSL har hunnit ganska precis halvvägs på sin färd. Fyra månader kvar innan den når Mars.

Läs mer på: http://www.marsdaily.com/reports/Mars_missions_race_India_takes_lead_999.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar