torsdag 12 juli 2012

Hubbleteleskopet har upptäckt en femte Plutomåne

Hubbleteleskopet har upptäckt den femte månen kring dvärgplaneten Pluto. Är det månne snart dags att uppgradera Pluto till planet igen?! Sannolikt inte. Pluto får nog nöja sig med sin dvärgplanetstatus. Den nu upptäckta månen kallas tillsvidare P5 i avvaktan på något riktigt namn. P5 är en liten avlång måne, 25 kilometer lång och 10 kilometer bred. Den gör därmed sällskap med månarna Charon, Hydra, Nix och P4 kring Pluto. Det är fascinerande att Pluto har såpass många månar. En teori är att Pluto någon gång för länge sedan kolliderade med ett s.k Kuiperbältsobjekt och att månarna då blev en rest av kollisionen.



Pluto och dess månar (Bildkälla: NASA)

Som jag skrev igår så är rymdsonden New Horizons en bra bit på väg mot Pluto. Hubbleteleskopet har använts för att i detalj skanna av området kring Pluto för att avgöra om det finns några potentiella risker som kan hota New Horizons när den passerar Pluto 2015. Minsta lilla sten kan förstöra rymdsonden om den träffar illa.

Det ska bli intressant att se hur många månar Pluto till slut visar sig ha när New Horizons än mer i detalj kan studera Pluto och månarna.

Läs även Populär Astronomis artikel om månfyndet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar