lördag 29 september 2012

Curiosity har upptäckt en flodfåra på Mars

Den senaste veckan har Marsfordonet Curiosity gjort en hel del intressanta upptäckter. Vi nås av en hel del fina bilder på Marsytan. Bland annat har vi fått se en gammal flodfåra, där vatten en gång strömmat. Vi ser idag resterna i form av en flodbädd fylld med grus. Tecken på att vatten flödat på Mars har rapporterats förr, men detta är första gången som man tydligt observerat grus som transporterats av ett vattenflöde.
 
 
(Bildkälla: NASA)

Forskarna tittar särskilt på gruskornens storlek för att försöka avgöra med vilken hastighet vattnet strömmat i flodfåran. Man tror att vattenhastigheten uppgått till ca 1 meter per sekund. Flodens djup kan ha uppgått till mellan en decimeter och uppemot en meter.

När vattnet forsat fram har så mycket grus och sand forslats bort att berg kommit i dagen. Curiositys bilder av berg och sten kan jämföras med motsvarande bilder från jorden.

(Bildkälla: NASA)
 
Forskarna jämför också de sedimentavlagringar som finns på jorden respektive på Mars. Dessa solfjäderformade avlagringar upvisar många likheter. Videon nedan jämför Death Valley i Kaöifornien med Gale-kratern på Mars.

(Källa: NASA)

Curiositys äventyr på Mars har börjat bra. Det ska bli mycket spännande att följa dess fortsatta färd mot berget Aeolis Mons (Mount Sharp). Den 26 september genomfördes den hittills längsta dagsetappen, "hela" 48,9 meter.

Det finns förresten en rolig blogg om Curiosity. Den heter SarcasticRover (kolla HÄR). Via Twitter (kolla HÄR) kommer det emellanåt riktigt sarkastiska kommentarer om Curiositys förehavanden. Kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar