måndag 15 oktober 2012

Amatörastronomer har upptäckt en planet i ett system med fyra stjärnor!

Amatörastronomer har inom ramen för det s.k Planet Hunters-projektet upptäckt en synnerligen udda planet. Den kretsar kring ett dubbelstjärnesystem som i sin tur har ytterligare ett dubbelstjärnesystem som på avstånd kretsar runt dessa stjärnor. Systemet består alltså av fyra stjärnor och minst en planet. Planeten har fått namnet PH1, då det är det första bekräftade planetfyndet som Planet Hunters har gjort. Man har dessutom upptäckt ett 30-tal exoplanetkandidater. PH1 är en gasjätte, i storlek någonstans mellan Neptunus och Jupiter. Planeten beräknas ha en massa som är 170 gånger jordens och kretsar runt de två stjärnorna på 138 dagar. Det andra dubbelstjärneparet är på ett avstånd av 1.000 astronomiska enheter, dvs ca 150 miljarder kilometer ut från dubbelstjärnepar 1.

Man kan tänka sig att det måste vara en synnerligen turbulent miljö på och kring denna planet. Det är första gången man upptäckt ett sådant system, så det är ju extra kul att det är amatörer som gjort upptäckten. De deltar i ett projekt som heter Planet Hunters där ett stort antal amatörastronomer studerar data från rymdteleskopet Kepler. Man studerar en mängd stjärnor för att försöka upptäcka små variationer i ljusstyrka. Sådana "ljusdippar" skulle kunna vara tecken på en planetpassage över solskivan, en s.k transit.

Illustration av fyrstjärnesystemet (Bildkälla: Haven Giguere/Yale


Det är som sagt ett mycket märkligt fynd som amatörerna gjort. Hittills har man endast upptäckt exoplaneter kring sex dubbelstjärnor. Att en planet kan uppstå i ett så komplext system som detta fyrstjärnesystem är minst sagt extraordinärt. Det är förmodligen en mycket extrem planet som upptäckts. Forskarna har utan tvekan fått lite att fundera på vad gäller planeters bildande.

Upptäckten av denna udda exoplanet presenterades på den stora amerikanska planetkonferensen i Reno i Nevada, USA, som startade idag. Flera intressanta exoplanetnyheter är att vänta under veckan. Det har förvarnats om en stor exoplanetnyhet om ett par dagar från ESO. Dessutom pågår en stor europeisk astrobiologikonferens i Stockholm denna veckan, med som det verkar en hel del intressanta exoplanetnyheter. Jag har studerat abstracts från den konferensen samt från den amerikanska planetkonferensen. En artikel om det mest intressanta kommer här i bloggen inom kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar