torsdag 11 oktober 2012

Ännu en diamantplanet verkar ha upptäckts

Exoplaneten 55 Cancri e (som jag skrivit om tidigare här i bloggen, se HÄR) upptäcktes redan 2004. Nu visar en studie att denna planet, som är en s.k superjord med en diameter nästan dubbelt så stor som jordens och en massa som är åtta gånger jordens, kan vara av samma material som diamanter, dvs kol. Forskarna uppskattar att ca en tredjedel av planetens massa, i ett tjockt lager en bit under ytan, kan vara diamant. Det kan man kalla en riktigt juvel!

I augusti 2011 rapporterades om att man funnit en diamantplanet. Jag skrev lite om fyndet i en lite längre artikel om exoplaneter (se HÄR). Just detta fynd slogs upp ganska stort i massmedia. Nästan alla större tidningar skrev om fyndet. Det lär väl inte bli riktigt samma uppståndelse denna gången trots att det här fyndet är mycket mer intressant. 55 Cancri e är en mycket mindre planet än den som upptäcktes ifjol och dessutom hundra gånger närmare jorden.

55 Cancri är ett intressant planetsystem med minst 5 planeter. Systemet är inte så värst långt från vårt solsystem, "bara" 41 ljusår bort. Planeten 55 Cancri e är den av planeterna som är närmast stjärnan. Den har en omloppstid på bara 18 timmar, vilket innebär att den är så nära stjärnan att ytan formligen kokar. Forskarna tror att yttemperaturen kan vara över 2.000 grader Celcius. Man har tidigare trott att planeten kan ha stora mängder vatten, men forskarna tror nu att detta inte är fallet. Det kan rent av vara så att planeten inte har något vatten alls. Dessa nya forskningsrön visar att planeter kan ha mycket olika sammansättning och struktur och utvecklas helt olikt planeterna i vårt solsystem. Läs mer om de nya forskningsrönen HÄR.


(Bildkälla: Yale News)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar