onsdag 19 december 2012

Har man upptäckt flera planeter kring den närmaste solliknande stjärnan?

ScienceNow rapporterar att fem exoplaneter (eller vad som åtminstone liknar planeter) upptäckts kring stjärnan Tau Ceti. Denna stjärna är den närmaste stjärna som liknar solen, endast 12 ljusår bort. En av planeterna tycks kretsa på lagom avstånd från stjärnan i den beboeliga zonen och verkar också vara en s.k superjord, dvs några gånger större än jorden men med fast yta. Här skulle det kunna finnas flytande vatten. Fynden behöver utforskas ytterligare för att säkerställa att det verkligen rör sig om exoplaneter. De analyser som hittills gjorts indikerar att det finns fem planeter med massor på mellan 2 och 7 gånger jordens kring Tau Ceti. Det finns dock astronomer som är lite tveksamma till om det i slutändan verkligen rör sig om planeter. Det kan vara fråga om någon annan "störning" som man observerat.

Planetkandidaten Tau Ceti e är den av objekten som är mest intressant. Den tycks ha en massa som är fyra gånger jordens och kretsar som sagt i den beboeliga zonen kring stjärnan. Den gör ett varv på 168 dygn. Tau Ceti är ungefär dubbelt så gammal som vår sol och har därmed haft gott om tid för att skapa förutsättningar för liv. NewScientist anger dock att stjärnan har ett mycket stort asteroidbälte, vilket väl kan antyda att eventuella planeter utsätts för en hel del asteroid- och meteornedslag. Det är ju inte så bra för att liv ska bestå någon längre tid. Å andra sidan kan asteroider föra med sig vatten till en planet.

Tau Ceti är en stjärna som förekommit i en del science fiction-sammanhang och det vore ju lite spännande om det visar sig att det finns planeter kring stjärnan


Illustration av Exoplanet (Bildkälla: ESO)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar