lördag 9 februari 2013

En bild från Venus yta

Det är väldigt sällan det kommer rapporter från vår grannplanet Venus. Det beror helt enkelt på att denna planet inte utforskas så värst mycket numera. För tillfället är det bara ESA:s rymdsond Venus Express som studerar planeten. Ganska många ryska och amerikanska rymdsonder har sedan 1960-talet skickats till Venus, men intresset tog slut redan på 1990-talet (bortsett då från sonden Venus Express). Avsaknaden av ordentlig utforskning av Venus är ju lite beklämmande. Jag har klagat på detta tidigare (se artikel från 2011 HÄR). Kul då att se att Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog skrivit en artikel om Venus. Inspirerad av hennes studier letade jag fram bilden nedan på Mapaplanet.org.

Bilden är tagen av NASA:s rymdsond Magellan 1994 och visar några hundra kilometer av Venusytan tvärsöver. Det ljusa partiet i bilden är en mängd små stenar som skapar en mosaikformad yta som kallas tessera. Det mörka i bilden är lavaslätter.


(Bildkälla: NASA)

ESA rapporterar ganska sällan från Venus Express utforskning. En och annan rapport har det dock kommit. Läs om detta och diverse annat kring Venusutforskning HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar