torsdag 7 mars 2013

Keplers udda exoplaneter

UniverseToday skriver idag om några av de udda exoplaneter som Keplerteleskopet upptäckt. Bland dessa planetoriginal finns t.ex:


  • Kepler-16b, alias Tatooine - planeten som upplever två soluppgångar eftersom den kretsar kring en stjärna i ett dubbelstjärnesystem. 
  • Kepler-11-systemet, som har sex stjärnor mycket tätt ihop. Alla kretsar faktiskt närmare stjärnan än Venus avstånd till solen och fem av dem t o m närmare än Merkurius avstånd till solen! Planeterna är ganska stora så man kan ju undra hur så många planeter kunde hamna i sådana omloppsbanor runt denna stjärna. Framförallt undrar man ju hur de undvek att kollidera! Bilden nedan visar en storleksjämförelse mellan stora och små "Keplerplaneter".

(Bildkälla: NASA)


  • Kepler-36b och 36c, som med 97 dagars mellanrum kommer så nära varandra att de bokstavligen drar i varandras planetytor. Den tidvattenkraft som den mindre av de två planeterna, Kepler 36b utsätts för är enorm när den Neptunusstora Kepler 36c passerar på ett avstånd av lite drygt 1,5 miljoner kilometer, knappt 5 gånger avståndet mellan jorden och månen.
  • Kepler-7b, som är en stor gasplanet som  likt en spegel reflekterar enormt med ljus.  

Vad lär man sig av detta? Att planeter och planetsystem kan se ut nästan hur som helst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar