fredag 8 mars 2013

Komet i antågande!

Det är en komet i antågande! Kometen PanSTARRS ska tydligen kunna ses med blotta ögat (möjligen med lite assistans av en fältkikare) i början av nästa vecka. Även rymdobservatorierna mobiliserar inför denna kometuppvisning. Onsala Rymdobservatorium kommer att studera kometen med hjälp av sitt 20-metersteleskop.  Tanken är att leta efter molekyler i kometens svans. Som jag skrev i bloggen igår så är det kanske så att det var kometerna som förde med sig de molekyler som sedermera utvecklades till liv här på jorden.


Onsalaobservatoriets 20-metersteleskop (Bildkälla: Onsala Rymdobservatorium/R. Hammargren)


Onsalaobservatoriets studie av PanSTARRS blir också lite träning inför årets stor kometevenemang som går av stapeln i november. Då kommer förhoppningsvis vår stjärnhimmel att lysas upp av en magnifik komet, C/2012 S1 (ISON).

Nu gäller bara att hålla tummarna för att det vackra vädret kan hålla isig några dagar till. I så fall tänker jag jaga komet i nästa vecka med hjälp av min 20x80-kikare. Det är en rejäl pjäs denna Celestronkikare. Det är för övrigt ett utmärkt instrument för att lokalisera de galileiska månarna kring Jupiter samt för att studera månen.


Celestron SkyMaster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar