lördag 27 april 2013

Meteorer kraschar in i Saturnus ringar

Rymdsonden Cassini har observerat hur meteorer kraschar in i Saturnus ringar. "Nedslagen" ger upphov till utsträckta spår av materia som kastas ut vid meteorträffarna. Bilden nedan visar fem exempel på sådana spår efter meteorer (klicka på bilden för att förstora den). NASA bedömer att meteorerna är av samma storlek som den meteor som exploderade över Ryssland i februari i år.


(Bildkälla: NASA)


Tidigare har man bara kunnat se meteornedslag i realtid på jorden, månen och på Jupiter, men nu sällar sig alltså planeten Saturnus till denna exklusiva skara himlakroppar. Saturnus ringar är goda detektorer för meteornedslag. Faktum är att det fortfarande syns ett tydligt spår över de innersta ringarna efter en större meteorträff 1983, för hela 30 år sedan!

Saturnus är för övrigt som allra närmast jorden nu i helgen, så passa på att titta på denna solsystemets vackraste planet. Det går att skönja Saturnusringarna även med ett enkelt teleskop eller en kraftfull kikare. Kolla in den här NASA-videon för dels vägledning om vart på stjärnhimlen du ska skåda för att få syn på planeten, dels översiktlig information om rymdsonden Cassinis utforskning av Saturnus.


(Källa: NASA)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar