tisdag 25 juni 2013

Tre planeter i den beboeliga zonen kring stjärnan Gliese 667C!

ESO rapporterar att ett astronomteam har kombinerat nya observationer av Gliese 667C med data från instrumentet HARPS på ESO:s 3,6 metersteleskop i Chile, och hittat ett system med åtminstone sex planeter (och möjligen t o m sju). Tre av dessa är s.k superjordar, dvs planeter något större än jorden, inom den beboeliga zonen. Det innebär att Gliese 667C-systemet är det första system som har en fullpackad sådan beboelig zon.

Gliese 667C är en av tre stjärnor i ett trippelstjärnesystem, 22 ljusår från oss i stjärnbilden Skorpionen. 22 ljusår är relativt nära med astronomiska mått mätt. Stjärnan har en massa som är mindre än en tredjedel av solens. De två andra stjärnorna är större. Om man skulle befinna sig på någon av planeterna så skulle man se stjärnan 667C som en klart lysande sol. Dessutom skulle man mitt på dagen se två mycket ljusstarka stjärnor på himlen. Bilden nedan visar hur det skulle kunna te sig för en "invånare" på denna planet.


(Bildkälla: ESO)


I och med att stjärnan är liten så är den beboeliga zonen relativt smal och nära stjärnan. Det innebär att de tre planeterna kretsar närmare stjärnan än vad Merkurius kretsar kring solen. Det låter som om det är ganska trångt i planetsystemet, vilket också bilden nedan indikerar. Bilden lurar dock ögat lite. Planeterna är förstås inte fullt så nära stjärnan som det verkar på bilden.


(Bildkälla: ESO)


Att de ligger inom den beboeliga zonen innebär inte att de är beboeliga. En mängd andra faktorer är väl så avgörande. Just planeten Gliese 667Cc har i en annan studie dömts ut som varandes obeboelig på grund av att den sannolikt utsätts för alltför mycket strålning från stjärnan (läs HÄR).

Det är intressant att man nu hittar ytterligare planeter kring stjärnor som studerats ingående under lång tid. Det är fortfarande ganska få planetsystem med mer än en planet som upptäckts. Sannolikt är det vanligare med just planetsystem än med enstaka planeter kring en stjärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar