onsdag 21 augusti 2013

Meteorer, meteoriter, meteoroider - vad är skillnaden?

Vad är det egentligen för skillnad på asteroider, meteorer, meteoriter och meteoroider? Från svenskspråkiga Wikipedia har jag saxat följande:

"Meteor, även stjärnfall, (av grekiska mete’oros, i luften befintlig) är det ljusstreck som kortvarigt syns på stjärnhimlen när en liten interplanetär kropp, en meteoroid, med hög hastighet faller in i jordatmosfären. Många meteoroider har sitt ursprung från kometer. I kometbanorna finns rester av kometen, som bildar en så kallad meteorström. Då jorden möter en meteorström uppstår en meteorskur, många meteorspår riktade från samma radiant på himlen. De flesta meteoroiderna når aldrig jordytan. Ljusskenet uppstår på cirka 100 km höjd, när meteoroiden förångas vid kollision med luftmolekylerna. De som ändå når jordytan kallas meteoriter".

En asteroid är en stor meteoroid. Ljusstarka meteorer kallas eldklot. Om en sådan exploderar så blir det en bolid. American Meteor Society har tagit fram en fin plansch som visar de olika typerna av "rymdstenar".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar