måndag 30 september 2013

Kometen ISON smiter tätt förbi Mars den 1 oktober

Årets stora kometbegivenhet (hoppas vi i alla fall) är kometen ISON. I slutet av november finns goda chanser till att få skåda en riktigt spektakulär komet på vår himmel. Innan dess kommer den att utforskas av en rad olika rymdsonder och kanske också av de två Marsfordonen Curiosity och Opportunity. Om det skrev jag i en artikel här i bloggen i augusti (läs HÄR). NASA har tagit fram ett ISON-toolkit till vår hjälp. Enligt toolkit-sidan är hela 18 rymdsonder, rymdstationer, rymdfordon, rymdballonger m.m involverade i ISON-observationer!

För några månader sedan fanns det vissa farhågor att ISON skulle blekna bort och inte bli så mycket att se. Vi får väl se hur det blir med den saken. Kometer är minst sagt oberäkneliga. Just nu ser det i alla fall ganska hoppfullt ut när man ser de bilder som UniverseToday har publicerat på sin websida. ISON lyser i grönt!

Bilden nedan visar ISON:s bana runt solen och var den befinner sig just nu (klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: NASA)


ISON passerar imorgon tätt förbi planeten Mars. Avståndet är bara 0,07 astronomiska enheter, dvs lite drygt 10 miljoner kilometer. Vi på jorden får nöja oss med att se kometen på ett avstånd av ca 60 miljoner kilometer, när den kommer som närmast. Det ska bli väldigt intressant att se alla rymdsondsbilder av ISON när de dyker upp om ett par dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar