tisdag 5 november 2013

Lyckad uppskjutning av indisk Marssond i morse

Det tycks ha blivit en mycket lyckad uppskjutning i morse klockan 10:08 svensk tid av rymdsonden Mars Orbiter Mission. Allt tycks ha gått planenligt enligt rapporter från den indiska rymdmyndigheten ISRO. Med hjälp av en relativt enkel fyrstegsraket placerades rymdsonden i en omloppsbana runt jorden som nästan exakt stämde med ISRO:s plan. Efter ca 45 minuter hade raketstegen gjort sitt och rymdsonden kunde frigöras. SpaceflightNow har en detaljerad redogörelse av förloppet i morse. Videon nedan visar uppskjutningen.


(Källa: Youtube)


Projektet Mars Orbiter Mission är ett lågbudgetprojekt (jämfört med andra Marsprojekt). Projektbudgeten uppgår endast till 73 miljoner dollar, vilket är en bråkdel av NASA:s och ESA:s rymdsondsbudgetar när det gäller sonder till Mars. Som jämförelse kan nämnas att NASA:s rymdsond MAVEN, som planeras sändas upp den 18 november, har en budget på 671 miljoner dollar!

Nu återstår det för Mars Orbiter Mission att göra 7 varv runt jorden under en fyraveckorsperiod för att "få fart" ut i en bana som leder mot Mars. Ett flertal utmaningar återstår innan vi kan säga att rymdsonden är på väg till Mars, men Indien är ändå att gratulera för denna framgångsrika uppskjutning. Låt oss hoppas att sonden verkligen når Mars så småningom. Det skulle innebära Indiens första interplanetära rymdsond. Läs mer om Mars Orbiter Mission i min tidigare artikel här i bloggen.


Uppskjutningen av Mars Orbiter Mission i morse (Bildkälla: ISRO)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar