lördag 3 september 2011

Vad har NASA emot planeten Venus?

Vad har NASA emot Venus egentligen? Den frågan ställde sig en grupp forskare som i veckan hade samlats för det årliga mötet i NASA:s Venus Exploration Analysis Group (VEXAG). Denna mystiska planet som ju skulle vara intressant att studera ur flera olika aspekter är bortglömd. NASA har inte skickat några rymdsonder till Venus på länge. Den senaste som mer detaljerat studerade planeten var rymdsonden MAGELLAN, men det var för 20 år sedan. NASA har i dagsläget inte heller någon plan på att skicka rymdsonder till denna planet som ju är vår närmaste grannplanet. Vadan detta med tanke på att ESA ju har skickat dit rymdsonden VENUS EXPRESS och den japanska rymdmyndigheten JAXA sonden AKATSUKI (som visserligen missade målet)?


Planeten Venus (Bildkälla: NASA)

I tidskriften Nature finns ett diagram som visar att forskarna har intresse av ytterligare studier av Venus. Ungefär en fjärdedel av alla forskningsförslag rörande rymdfärder rör denna planet, men NASA verkar ha ett mer ljumt intresse för denna heta planet.

Det troliga skälet är att det just nu är ganska mycket fokus på att skicka rymdsonder till himlakroppar som i framtiden är möjliga att besöka. Till dom hör planeten Mars och asteroider i vår närhet. Venus är en av de mest ogästvänliga platser som finns i vårt solsystem och därmed ingen potentiell destination för bemannade rymdfärder. Trots att Venus borde vara intressant att studera så lär nog Venusforskarna få misströsta även framöver.

Läs mer på: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=scientists-perceive-nasa

Läs också: http://www.nature.com/news/2011/110902/full/477145a/box/1.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar