tisdag 18 oktober 2011

Rymdsonden DAWN har identifierat ytterligare en stor nedslagskrater vid Vesta's sydpol

Rymdsonden DAWN, som nu kretsar allt närmare asteroiden Vestas yta, har detaljstuderat Vestas märkliga sydpol. Tidigare observationer har fastslagit att sydpolen träffats av en större meteor som omformat landskapet rejält. Den krater som då bildades har man döpt till Rheasilvia. UniverseToday rapporterar idag att man nu i samma område har funnit en äldre och lika stor nedslagskrater, som tillsvidare bara kallas för den "äldre kratern".


(Bildkälla: NASA)

Det äldre meteornedslaget har resulterat i en enorm krater på hela 375 kilometer i diameter. Forskarna tror preliminärt att den skapades för 3,8 miljarder år sedan och att den är 1,3 miljarde år äldre än Rheasilvia. Två så stora nedslag som drabbat denna asteroid har i stor utsträckning påverkat och format asteroioden och därmed skapat det märkliga landskapet vid Vestas sydpol. Det är väldigt stora skillnader mellan Vestas nordpol, med en mängd mindre kratrar, och dess sydpol med de två stora kratrarna som bl a inkluderar ett två mil högt berg. Sannolikt har de två meteornedslagen påverkat stora delar av asteroiden även indirekt. De märkliga djupa och långa dalgångarna, som delar asteroiden längs ekvatorn förbryllar forskarna.


(Bildkälla: NASA)

En aspekt som är väldigt intressant med Vesta är att forskarna allt mer liknar den vid en jordliknande planet. I ett flertal avseenden har den samma egenskaper som de innersta planeterna i solsystemet. Vår kunskap om asteroiden Vesta, och även om andra av de större asteroiderna, har varit ganska vag. Faktum är ju att även med de bästa jordbaserade teleskopen och t o m med Hubbleteleskopet så syns Vesta enbart som en suddig stenklump i rymden. Bilden nedan visar vad Hubbleteleskopet ser kontra vad Dawn ser. Vilken skillnad i detaljrikedom i bilderna! Hubbleteleskopet kunde identifiera den stora Rheasilvia-kratern, men det är först utifrån rymdsonden Dawns observationer som man kunnat fastslå att den är 475 kilometer i diameter och hela 20-25 kilometer djup. Den är därmed en av solsystemets djupaste kratrar. I denna krater finns en av solsystemets högsta bergstoppar, hela 22 kilometer hög! I och med att en rymdsond nu kommer så mycket närmare asteroidens yta så innebär det att kunskapen om dessa stora asteroider ökar hundrafalt.


(Bildkälla: NASA)

Rymdsonden DAWN sänder löpande stora mängder data till jorden för analys. Det är en fascinerande värld som visar sig för forskarna, som har fullt upp med att presentera senaste nytt. Nyheten om den andra stora kratern samt andra nyheter presenterades den 13 oktober på ett möte med Geological Society of America i Minneapolis. Än mer fascinerande bilder lär komma under de närmaste månaderna när Dawn närmar sig asteroidytan än mer. Vilken fantastisk rymdexpedition detta är! Dessutom ska ju Dawn vidare så småningom och utforska ännu en stor himlakropp, dvärgplaneten Ceres!

Läs mer på: http://www.universetoday.com/88823/dawn-discovers-surprise-2nd-giant-south-pole-impact-basin-at-strikingly-dichotomous-vesta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar