- Utifrån rymdsonden CASSINI:s observationer av Saturnusmånen Enceladus så har man funnit att den sprutar ut vatten (vilket beskrivits i ett par tidigare inlägg i denna blogg), men djupare ner tycks det finnas en massa saltrika partiklar. Det tycks också ha varit tektonisk aktivitet på denna måne. Enceladus har ett vinterlandskap med upp till 100 meter snö på sina ställen, men snötäcket är ojämnt fördelat.
- Utifrån rymdsonden DAWN:s observationer av asteroiden Vesta har en rad preliminära resultat nu presenterats. Där återstår dock mycket arbete i den fas som Dawn nu gått in i (HAMO-fasen, som jag beskrev i ett inlägg igår). GRaND-instrument (Gamma Ray and Neutron Detector) startar nu en detaljerad utforskning av asteroiden Vestas yta när sonden kommit ner i en omloppsbana närmare asteroidytan. Det kommer att ge ökade kunskaper om asteroidens sammansättning och än mer när Dawn går ännu närmare Vestas yta i nästa fas om en månad.
- Man tror att asteroiden varit föremål för vulkanism.
- Man har sökt efter eventuella månar till Vesta, men än så länge inte funnit några som är mer än 10 kilometer i diameter, Det kan dock finnas mindre månar.
- Vesta tros bestå av 1,5-5 kilometer tjock "jordskorpa" bestående av grus, sten och annan lös materia.
- Flera olika data pekar på stora skillnader mellan den norra och södra polen på Vesta. Man har bl a räknat kratrar på olika delar av Vesta och tror nu att Vestas sydpol är så mycket som en miljard år yngre än nordpolen, vilket antyder påverkan av ett större meteornedslag.
- Det finns ett mycket högt berg i kratern vid den södra polen. Matchar den solsystemets högsta berg Olympus Mons (drygt 20 km högt) på Mars rentav?
- Man har nu en mycket god uppfattning om Vestas volym och massa och har beräknat att den har en järnkärna på 100-110 km i radie.
- Vestas yta är mycket komplex med stora variationer i spektra mellan olika delar av asteroiden.
- Vesta kan nästan ses som en mindre jordliknande himlakropp i och med att den har påverkats av vulkanism, tektonism med tydliga förkastningar, djupa sprickor och stor järnkärna.
Läs mer på: http://www.planetary.org/blog/article/00003207/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar