söndag 2 oktober 2011

Lite foton från Astronomdagen vid Onsala Rymdobservatorium

Här kommer några bilder från lördagens besök på Onsala Rymdobservatorium. Det var väl årets dimmigaste dag, så bilderna ger ett lite mystiskt skimmer över denna spännande verksamhet.



Solen är högt uppe på himmelen, men lyckas inte tränga igenom dimman. Det stora 25-metersteleskopet på Onsala är, även i dimma, en imponerande syn.



Bilden visar delar av LOFAR-anläggningen, med dess lite lustiga antenner. Avancerad astronomi med till synes ganska enkla medel.



Astronomer som intresserat studerar den märkliga anläggningen.



Under presenningar återfinns en rad fyrkantiga sektioner som samlar in data.



Från alla de "enkla" antennerna samlas data in i "datacontainern" som står därute på den halländska åkern. Vilken kabelhärva!! Och vilka datamängder som samlas in och skickas via fiberkabel till datacentraler och sedan vidare till LOFAR-centralen i Holland!!



På observatoriet finns också en utställning över gamla tiders instrument. Det har hänt en del inom radioastronomin de senaste decennierna!


Bilden nedan visar en flygbild över hela detta område


De fyrkantiga plattorna med antenner är som synes ganska många. Den stora konstruktionen till högre på bilden är alla de frigolitklädda plattorna under mörk presenning. Mitt i bilden syns också "datacontainern" (Bildkälla: Onsala Rymdobservatorium)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar