söndag 13 november 2011

Omfattande politisk diskussion om utforskningen av rymden

I veckan som gick har en större konferens om europeisk rymdpolitik gått av stapeln i Europaparlamentet i Bryssel. Ledande EU-politiker med Europeiska rådets ordförande Herman von Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i spetsen har diskuterat europeisk rymdpolitik i vid bemärkelse. Diskussionerna handlade om allt från kommunikationssatelliter till rymdsonders utforskning av solsystemets olika himlakroppar. Ledande Europapolitiker betonar vikten av rymdsatsningar och tycks ha höga ambitioner för framtiden. En större grad av självständighet betonas (gentemot framförallt USA får man förmoda) och en önskan att bli världsledande inom rymdutforskning framförs av flera politiker, bl a Barroso.

I slutet av förra veckan hölls också en stor internationell rymdkonferens i den italienska staden Lucca. Representanter från 41 länder var samlade till "The Third International Conference on Exploration and the first High-level International Space Exploration Platform". Konferensen fokuserade på utveckling av ett gemensamt koncept för och utveckling av det internationella samarbetet avseende utforskningen av rymden.

I veckan som kommer ska USA:s representanthus ha en hearing om rymdutforskning, med temat "Exploring Mars and Beyond: What's Next for U.S. Planetary Science?". Låt oss hoppas att även representanthuset (på samma sätt som senaten) ser mer positivt på rymdutforskningen och som ett led i detta bl a ger klartecken för fortsatt utveckling av James Webb-teleskopet. I USA ses också rymdsatsningar av många politiker som ett viktigt område som bidrar till nya jobb.

Ja, den växande ekonomiska krisen innebär att rymdutforskningen kan komma att få minskade budgetanslag. Samtidigt finns det en hel del inslag av teknologiprestige i debatten. Det märks en tydlig nationell stolthet när europeiska "GPS-systemet" skickas upp både i de europeiska länderna och i Ryssland som stod för raketen i detta stora projekt. När Kina lyckas sända upp sin rymdstation och dessutom lyckas docka med den är det också en stor politisk framgång. Motsatsen gäller misslyckade uppskjutningar, bl a flera ryska på senasre tid. Så frågan är hur de olika nationerna kommer att förhålla sig till rymdsatsningarna i mer bistra ekonomiska tider? Kanske kan detta forskningsområde trots allt bli fredat från alltför stora besparingar. Samtidigt är det angeläget med ökat internationellt samarbete. Det är ju egentligen inte vettigt att så gott som varje rymdmyndighet ska sända rymdsonder till Mars.

Läs mer på: http://www.esa.int/esaCP/SEM5UKTWLUG_index_0.html

Läs mer på: http://www.space-travel.com/reports/International_rendezvous_in_Lucca_on_global_space_exploration_999.html

Läs också: http://science.house.gov/hearing/space-and-aeronautics-subcommittee-hearing-planetary-science

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar