lördag 12 november 2011

När upptäcks den 700:e exoplaneten?

Jag tänkte börja skriva lite mer om utforskningen av exoplaneter (extrasolära planeter), dvs planeter kring andra stjärnor än vår sol. Främst kommer jag att fokusera på rymdteleskopet Keplers utforskning, men självklart också skriva om ämnet i största allmänhet. För två och en halv månad sedan, den 29 augusti, skrev jag ett inlägg här i bloggen med titeln: Den 600:e planeten, när upptäcks den? Som synes av titeln på detta inlägg så har den upptäckts och nu letar vi efter den 700:e planeten. Beräkningen av antalet exoplaneter varierar lite mellan olika källor, men den källa jag kommer att luta mig emot är Exoplanet.eu, som idag redovisar 697 funna exoplaneter. Jag kommer också att bygga mina uppgifter på en alldeles eminent app som jag har i min (likaledes eminenta) Ipad: Exoplanet, av Hanno Rein (se också websidan http://exoplanet.hanno-rein.de/complete.php).  Denna app innehåller dels information om alla dessa exoplaneter, dels ganska utförlig beskrivning av hur man med hjälp av olika metoder söker efter exoplaneter. I appen anger Hanno att det finns 699 exoplaneter.

File:Planet sizes.svg
Olika typer av planetkandidater (Bildkälla: NASA)

Stora delar av utforskningen av exoplaneter är inriktad på att hitta planeter, och helst jordliknande planeter, i den s.k beboeliga zonen. Detta är ett område på ett viss specifikt avstånd från stjärnan där liv kan existera i någon form. Mycket av utforskningen av exoplaneter i den beboeliga zonen bygger också på en tänkbar förekomst av flytande vatten. Termen beboelig zon diskuteras en hel del just nu och senast igår skrev flera av astronomiwebsiterna (t.ex Physorg) om att man kan tänka sig andra typer av livsformer som bygger på förekomsten av metan. Detta är ingen "nyhet" i och för sig, eftersom det diskuterats en hel del tidigare. T.ex Saturnusmånen Titan har en metanrik atmosfär och det har funnits, och finns, en del spekulationer om möjligheterna till liv på Titan (Se t.ex denna artikel i Populär Science). Vi talar då om enkla livsformer.

De flesta exoplaneter som hittats är relativt stora och många av planeterna har korta omloppstider runt sina respektive stjärnor. Dessa planeter är lättare att hitta än små planeter med årslånga omloppstider. Jag ska i en kommande artikel beskriva hur det går till när man letar efter planeter och varför det är så svårt att hitta jordliknande planeter.

Under de senaste månaderna har det kommit en hel del nyheter om spektakulära fynd. I augusti spreds nyheten i media om fyndet av en diamantplanet, dvs en planet som består av samma materia som en diamant!

An exotic planet that seems to be made of diamond racing around a tiny star in our galactic backyard in an undated image courtesy of Swinburne University of Technology in Melbourne. REUTERS/Handout
Diamantplaneten (Bildkälla Swinburne University of Technology)

Några veckor senare kom nyheten om planeten med två solar! En planet som alltså finns i ett dubbelstjärnesystem.

De två solarna som de måste te sig från den nyupptäckta planeten Kepler-16b.
(Bildkälla: NASA)

Det var rymdteleskopet Kepler som hittade den planeten och detta rymdteleskop har också inneburit lite av en revolution vad gäller sökandet av exoplaneter. Förutom att teleskopet hittat ett stort antal planeter så presenterade forskarteamet kring Kepler i februari i år en lista på hela 1.235 planetkandidater! Arbete pågår nu att försöka bekräfta om det verkligen rör sig om planeter. I det arbetet deltar både professionella astronomer och amatörastronomer. I slutet av september i år meddelades att två "amatörer" hittat två planeter som Keplerteamet missat. Det finns en website där man kan hjälpa till att leta: http://www.planethunters.org/

Visst är exoplaneter ett spännande område?!

Läs mer på: http://www.kepler.arc.nasa.gov/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar