Vid American Geophysical Unions (AGU) konferens förra veckan diskuterades förutsättningar för liv på exoplaneter. Antalet exoplaneter ökar explosionsartat och det kommer en strid ström av rapporter om jordliknande planeter och planeter i den s.k beboeliga zonen, men hur "beboeliga" är dessa planeter egentligen? I vårt solsystem är det inte bara jorden som ligger i den beboeliga zonen. Även t.ex månen och Mars ligger perfekt placerade i denna zon och det är idag synnerligen ogästvänliga platser för annat än möjligen mycket enkla livsformer (kanske på Mars). Det krävs därför en hel del annat för att en planet verkligen ska vara beboelig.
Vid AGU-konferensen presenterade en grupp geofysiker en idé om att en viktig förutsättning för liv är en jordskorpa som rör sig, dvs det vi kallar för plattektonik som förklarar kontinentaldriften på jorden. Jordskorpan består av ett antal plattor som rör sig i förhållande till varandra vilket bl a skapar jordbävningar. Det skapar dock även megnetfält som skyddar oss från ohälsosam strålning, rör om i materian vilket påverkar vår biosfär och vår atmosfär vilket bidrar till att minska växthuseffekten. Jorden förblir därmed en "lagom" varm och behaglig plats att leva på. Forskarna menar t o m att om vi inte hade haft dessa rörelser i jordskorpan så hade vi inte haft det liv vi har idag på jorden.
De olika plattorna på vår jord (Bildkälla: Wikipedia)
Det senaste exoplanetfyndet, Kepler 22b, är sannolikt inte en värld där några mer avancerade livsformer kan exixtera enligt forskargruppen. Enligt forskarna krävs en massa som är mellan 0,5 och 5 jordmassor för att jordskorpans plattor ska "flyta" och Kepler 22b har förmodligen en massa som överstiger 10 jordmassor. Vi behöver alltså hitta mindre exoplaneter i den beboeliga zonen om man ska tro denna forskargrupp.
Läs mer på: http://blogs.agu.org/geospace/2011/12/10/exoplanets-with-tectonics/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar